DELA

Giftas på riktigt

– Tänk om jag gifter mig med Kalle…
Gobbin där hemma sitter vid köksbordet och filosoferar. Kalle är hans gamla skolkamrat. Han dyker upp nu och då och de forna skolgossarna kan då i långa samtal gå in på livets väsentligaste frågor i stil med vem som kom två i Europamästerskapen i längdhopp 1958 eller vem det egentligen var som drog Stor-Greta i flätorna under den roliga timmen vintern -62.
– Undrar hur det skulle vara att vara gift med en karl?
Ja, det kan han ju sitta där och undra, tycker Inga Heller och ser till sin tröst att gobbin har blivit inspirerad av en kåsör i Dagens Nyheter och inte bara själv kommit fram till dessa vidlyftiga funderingar, så där helt appropå.

Alltså om två gamla män vill gifta sig med varandra, efter det att en könsneutral äktenskapslag kommit till stånd vill säga, då är det ju inget som säger att de måste vara kära i varandra. Vem som helst kan gifta sig med vem som helst.
Man kan tänka sig två gobbar, en rik, den andre fattig. Den förre vill bereda den andra, sin bästa vän, en dräglig ålderdom. Låt oss anta att den rikes barn aldrig besöker honom, att de bara girigt går och väntar på arvet. Men om de gifter sig, de båda gobbarna, då kan den rike överföra en stor del av sin förmögenhet på den fattige vännen.

Gobbin funderar vidare:
– Tänk om jag gifter mig med Kalle…
Han sitter och muttrar i fraser som låter som titlar på gamla pilsnerfilmer.
– Inga måste man väl vara homo för att gifta sig med en person av det egna könet? Egentligen? Det kan väl ingen kolla precis.
– Och inga måste man vara kär heller. Hördu Inga Heller! Det blir bra det här.
Nej, nu måste hon själv ta till orda:
– Saken är den, att bedra och lura pängar av folk genom äktenskap, se det har varit heterosexuellas möjlighet genom århundraden. Nu ska även homosexuella ges denna chans till resonemangsäktenskap och att få sol-och-våra hej vilt. Det är inte mer än rätt.

Själv anser Inga Heller sig god nog för två män. Äkta vara, förstås.
Hon kan tänka sig en något yngre, något piggare, något gladare gobbe som underhåller henne på diverse sätt under den andra gobbins frånvaro.
När han väl kommer hem från sjön kan äkta make nr två sättas i arbete med att hugga ved eller montera byråer medan gobbin och Inga Heller får tid att riktigt rå om varandra.
– Nåsådå, säger gobbin. Då är det ju inte mer än rätt än att jag ser mig om efter ett något yngre, något piggare, något gladare kvinnfolk att ha och göras med ombord. För att bli lite underhållen av, som du säger.
– Det kommer inte på frågan. Inga hinner du med kvinnfolk ombord heller, säger Inga Heller bestört. Du ska ju arbeta. Vettja! Dessutom innebär det känslomässiga risker, att beblanda sig sådär. Nej, det där ska du inte ens tänka på.