DELA

Ge mig min svinis nu!

Svinis eller inte svinis, det är frågan.

Ni vet hur det brukar vara, särskilt för oss som har många barn och därmed direkt kontakt med den Golfström av bakterier och virus som drar igenom skolor och dagisar. Man hostar och snorar från september till mars. Däremellan kommer magsjukan, någon enstaka hudsjukdom, löss och springmask.

Har man tur slipper man årets influensa, men för det mesta får man den, och då är man sjuk. Är man en plikttrogen människa går man dessutom på jobb för tidigt och smittar ner sina arbetskamrater som kanske annars hade klarat sig.

I år däremot tas minsta lilla nysning emot med skräckblandad förtjusning. Kan det vara… den? Svinisen. Har jag inte lite feber? Lite värk i kroppen? Kanske man behöver lägga sig ner och känna efter lite?
Det känns precis som inför en förlossning, de där veckorna när man blev så urväntad att minst lilla kissnödighet behövde analyseras noga, ifall det kunde vara ett tecken på begynnande värkar.
Det var det ju inte, för när det verkligen hände så gick det inte att ta miste på det.

Om, jag säger OM, man nu får baconsnuva/grymtvärk/skinkfeber, då borde man åtminstone få bevis på det. Det är ju omänskligt om hela historien ska glida obemärkt förbi, om svinisen smiter igenom som en vanlig sketen snuva och man aldrig får sälla sig till den utvalda skaran överlevare efter vår tids värsta pandemi.

När det hölls val i Afghanistan fick alla som hade röstat doppa fingret i bläck för att förhindra att man gick och röstade flera gånger. Något sådant kunde jag tänka mig. Ett tecken, ett märke som bara de fick bära som haft Den.
Ok, det betyder att en väldig massa vanliga förkylningar skulle testas, om och om igen, men vad är det mot säkerheten, tryggheten i att veta att man är en överlevare.

Om det finns något vi människor i dagens värld är dåliga på, så är det att leva i osäkerhet, att inte kunna kontrollera vår omgivning och oss själva. Då är det verkligen inte lätt att inte bara utsättas för smitta och sjukdom utan att kunna värja sig, utan dessutom att inte få vetskap om vad det var. Jag slår vad om att en hel massa människor just nu går omkring och längtar efter att få influensa, så att de kunde få den avklarad innan södernsemestern/höstlovet/julen eller vad det nu kan vara.

Kort och gott. Ge oss svinisen nu. Och bevis på avklarad besmittning. Då är allt bra igen sen. Som ärtsoppa till skollunch.

NINA FELLMAN