DELA

Ge mig äkta som känns overkligt

Visst såg ni ”Mamma Mia”? En liten banalitet till film som på något sätt lämnade samma smak efter sig som Grease i tiden, med en ung och smal John Travolta som jag tyckte var obehagligt snygg.
Nåja. Mamma Mia är inspelad på den grekiska ön Skopelos. Miljöerna är så intensivt vackra och närvarokänslan i bilderna så stark att man nästan känner solskenet, samtidigt som man är övertygad om att det är en kuliss, för så fint kan det inte vara på riktigt.

Ibland får jag samma känsla på somrarna när jag tittar ut över havet vid stugan. Det är så klichéartat vackert, så in i minsta detalj äkta att det måste vara falskt.
Jag kan övertyga mig själv att tro att stenblocken av styrox och datoranimationer som ramlar över Frodo och gänget i Sagan om ringen är äkta, men det alldeles verkliga kristallklara Medelhavet är jag inte riktigt säker på. Citroner på träd måste helt enkelt vara av plast.

Mellan de oregelbundna varv när jag har råd att resa hinner jag glömma bort att luften kan kännas så annorlunda, så len och aromatisk som den gör vid Medelhavet. Eftersom jag (som av en händelse) faktiskt åker till Grekland i morgon är detta ganska viktigt.
Jag vill att det ska vara paradiset, att håret på skallen ska bli hett som en klotgrill, att saltet från havet ska strama åt huden på ryggen. Precis som på film.

In i denna idyll ska jag inträda med Lillsippan och Lillbattingen, och vi ska på ett nästan bibliskt sätt uppfyllas av värme och vitaminer, fetaost och turist-souvlaki.
Vårt resmål är noga utvalt. Där finns inga sevärdheter. Ingen gammal rutten amfiteater, inget dammigt museum med krukskärvor, ingen särskilt ärorik historia. Vi har inga anspråk på djup lärdom, nya insikter eller livsomvälvande upplevelser.
Allt vi ska göra ska bringa njutning, från vattnet, till maten till (ja, ja!) sanden mellan tårna.

Det slog mig just att det jag vill är att en speciell ö i Grekland för en vecka ska vara precis som en sötslemmig Ledin-låt.
Bort med all intellektuell strävan och andlig insikt. Bort med flit och arbete. Och om något mot förmodan måste göras som kräver ansträngning, så låt det åtminstone se lika snyggt ut som Meryl Streeps kindben mot en grekisk solnedgång.
Bara det.