DELA

Gatupatrullerna för ett vitt Finland

I över tio år har Sannfinländarna stått för en retorik som flyttat gränsen. I början gick de i taket då de kallades rasister och myntade det nya ordet ”invandringskritiska”. Partiers röstmagnet och nuvarande europaparlamentariker Jussi Halla-aho dömdes 2012 för hets mot folkgrupp och för brott mot trosfrid av Högsta domstolen efter att ha skrivit smädande och kränkande kommentarer om islam i ett blogginlägg.

Partiets ledamöter har provocerat, dömts för hets mot folkgrupp och föreslagit dödsstraff. Endast en ledamot har tvingats lämna partiet efter att ha fotograferat en av sina gäster i riksdagens när gästen gjorde en nazisthälsning 2013. Med facit på hand verkade Hirvisaari som en tillräckligt oviktigt ledamot som partiet kunde utesluta för att för att visa att precis allt inte är okej.

I våras resulterade regeringssonderingarna ändå i partiets största seger hittills; en plats inne i politikens finrum, regeringen. Storhetsvansinnet steg och nästa steg var att partiet partikansliets Matti Putkonen presenterade en hatlista på folk som enligt Putkonen ”förtalat och skymfat” partiet. Listan innehöll alltifrån politiska motståndare till professorer till mediechefer.

Efter det skrev Sannfinländarnas Olli Immonen bland annat att han ”drömmer om ett starkt och tappert folk som besegrar en mardröm vid namnet multikulturalism. Den här fula bubblan där våra fiender bor i kommer snart att spricka till miljontals små bitar.”

Efter det har retoriken skruvats till ytterligare. Strax innan jul sade riksdagsledamoten Laura Huhtasaari (Sannfinländare) att mänskliga rättigheter inte tillhör terrorister och krigsförbrytare. Månaden innan sade hon att Finland inte behöver följa internationella avtal om asyl.

Det nya året började också dystert. I början av veckan kunde finska Yle berätta om hur ”Soldiers of Odin”, ett medborgargarde som kämpar för ett ”vitt Finland” och för att skydda finländare. Enligt sig själva är de aktiva på 19 orter i Finland.

Nå, MTV3:s grävande reporter granskade den lokala falangens ledare i Joensuu visade det sig att alla har dömts för flera brott. Tidningen Pohjolan Sanomat grävde fram uppgiften om att en medlem dömts i rätten för att ha burit med sig en ett eggvapen och en kätting på allmän plats. Enligt rätten hade brotten ett rasistiskt motiv.

I en annan stad visade sig en av medlemmarna bland annat dömts för att ha hotat en 12-årig pojke med kniv och för att ha hotat att stycka en socialarbetare med yxa.

Det sägs ofta att humor är det vassaste vapnet. Men just nu fastnar skrattet djupt i halsen.