DELA

Gardiner – mitt värsta gissel

Det är okej att fundera ut hurdan matta man ska ha i vardagsrummet och hur bred sängen i sovrummet ska vara. Tapeter är kul att välja och möbler är ett nöje att köpa.
Men, så var det någon stenåldersmänniska som kom på att jordgropen blir trevligare med ett hål som släpper in ljus. Sedan har det bara gått utför.

Istället för att täppa till hålet när det blev för kallt eller ljust började man först experimentera med djurhudar och sedan med smält sand som blev glas. Så långt var det okej, men så kom någon på att man kan måla fönstren. Snyggt värre, men lite dragigt blir det, tyckte man.
Då kunde man helt sonika murat igen fönstren, som de ekonomiska skottarna gjorde när det infördes fönsterskatt. Men nej, då kom någon på att man kan hänga tygstycken för fönstren, som kan dras för när det drar och när det är för ljust.
Och här sitter vi nu med skägget i brevlådan.

Nu ska
man veta skillnad på kirschstång och vanlig stång, nypor och krokar, öljetter och hällor, voilé och linne.
Jag kan avslöja en sak för er som inte kan tolka tonen i min text: jag har aldrig klarat av att få ett fönster att se snyggt ut. Jag har köpt metervis med tyg från Ellos och tänkte sy ihop till gardiner. Men något gick fel och den sista gardinen måsta jag skarva ihop med en annan bit och sömmen blev mitt på. Rakt blev det inte alls och gardinerna behöver vara fråndragna hela tiden för att man inte ska se att de har olika längd. Tänk att sy fyra gardiner och inte lyckas ens få två stycken i samma längd. Det ni!
På flera år har jag inte haft fönster av standardmått och det har inte heller underlättat gardininköpen. Färdigsydda gardiner ser alltid lite malplacerade ut om de hänger för tätt eller för högt.

Tyvärr har
jag ingen lösning på det här problemet. Stora fönster utan gardiner var populärt ett tag, men jag vill ha en ombonad känsla och skydd mot insyn. Så jag är fast i gardinhelvetet.
Eller så inte.
För jag har fått den smarta idén att jag låter NÅGON ANNAN fundera ut hurdana gardiner jag ska ha. Någon annan som mäter och syr bara jag pekar på ett tyg.
Det är förstås inte gratis, men istället kan jag koncentrera mig på annat som jag vill göra hemma.
Som sova, äta och se på tv. Kanske städa eller dammsuga någon gång.

NINA SMEDS