DELA
Foto: Porträtt Björn Nylund

Garderob för den närmaste timmen

April är en oberäknelig vän. Med tiden har jag lärt mig dess nycker och alldeles egen naturlag och kan ta de mindre goda egenskaperna med viss ro. Jag ler lite snett åt de runt mig som ännu efter decennier har en sinnesstämning som följer termometer och barometer. Det är ofta samma personer vars nackar intar en särskild vinkel snett uppåt mot de unika solstrålarna, eller bär ett osynligt ok när snögloppet träffar ansiktet.
Där finns alltid hopp, besvikelse och förvåning, trots att förnuftet vet att vintern kommer göra ett antal comebackförsök.
”Vi har ju redan haft ett bakslag. Det räcker.”
Sådär kan det hålla på in i maj.
Mellan de njutningsfulla solstrålarna lider man antingen mer extrovert eller i det tysta.
Det är omöjligt att planera en hel dags klädsel.
När du lämnar ditt hem för arbetet är det med vetskapen att du vid något tillfälle den dagen kommer att ha dragit nitlotten. En frostig morgon kan du med säkerhet se någon huttra i tunn vårjacka mellan bil och dörr – för att senare på dagen se någon annan stressa fram i vårsolen med blank panna i uppknäppt vintermundering.
Det uppstår en komik när ytterligheterna möts, där på Torggatan syns bara ben och vinterkängor sida vid sida. Du kan även hitta smått unika klädkombinationer för alla årstider på samma person.
Det perfekta aprilplagget existerar i min värld endast för den närmaste timmen.
Men man får göra så gott man kan, så här är min egen lista på hur länge ditt klädval känns rätt en aprildag.

Dunvästen. Garderobens minst slitna spontanköp, men det beror på att den inte ens funkar på våren trots att den kan tyckas vara lagom på massa sätt. Minsta vindpust har en förmåga att leta sig in på skinnet under den tröja som kan tänkas matcha västen. Då klarar den 15 minuter.

Kavajen. Funkar även inne och har stor spännvidd för en promenad ute från några plusgrader till sommarvärme. Men knäppningen är mer estetisk än praktisk. 1 timme utomhus, sen huttrar du.

Funktionsjackan. Kanske det bäst aprilanpassade plagget som klarar väta, kommer med en huva och kan kompletteras med en extra tröja under. Men en nollgradig morgon får den följa med som reserv. Nu ligger den mest här bredvid. Prognos: 1 timme på lunchen – sen tar jag vinterjackan hem igen.

Jeansjacka. Tidlös eller ständigt omodern, bortglömd men sällan bortkastad, beroende på vem du frågar. Oavsett vilket så kan 80-talet få en renässans några dagar i april tills du inser varför den hängts undan. Prognos: 3 dagar, sen får det fasen vara sommar.

Allt med mocca i. 10 minuter, sen har någon form av väta förstört dem.
Sensmoral: I april finns inget bra väder – men gott om dåliga kläder.