DELA

Gammal är äldst

Ta igen på gungorna vad man förlorat på karusellen, det är någonting vi alla har hört och till nöds förstår.

Uttrycket finns i en lista med ordspråk. Om man klickar sig vidare därifrån får man veta att det finns i en kuplett, skriven av Karl Gerhard 1948. Det är så nätet, Google, Wikipedia skall fungera. Man får veta allt man behöver veta, men inget onödigt.

Ett annat uttryck som vi ofta svänger oss med är ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”. Så sant, så sant! Men här ges ingen hänvisning till varifrån uttryck härstammar. Jag råkar veta.

Det var på 1980-talet, en nordisk resa till Grönland. Vi var på väg med motorbåt från Nuuk in mot en av fjordarna. Många i båten, dålig luft i kajutan, så ett par av oss gick ut på däck i den mycket friska luften.

Jag såg med förundran hur damen i mitt sällskap, ute i blåsten på däck, tände sin cigarrett (det var därför vi hade gått ut) utan vindskydd av något som helst slag. Vi stod där rätt länge, det vill säga tills vi kom fram, men kallt blev det inte. Ok, det var mitt i sommarn, men det låg ju snöfläckar på marken och fjällen var mer vita än grå och bruna, så varmt var det inte.

– Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder, kastade jag ur mig lätt nonchalant. Mitt sällskap tittade på mig.

– Det där var Pis och min slogan när vi designade och marknadsförde vettiga utomhuskläder.

Det var Maj Kuhlefelt som stod där tillsammans med mig på däcket och spanade in fjällen. Hennes kompanjon var Pi Sarpaneva. De två mer eller mindre revolutionerade synen på kläder. Bland annat designade de nya arbetskläder för sjukskötare, så flickorna skulle kunna röra sig, vilket hade varit svårt i de smånätta uniformerna av prinsessmodell.

På den tiden kände ”alla” till Sarpaneva & Kuhlefelt. Inte så nu längre att döma av nätets knapphändiga uppgifter. Eller så är ordspråkslistan svensk och där, i Sverige, har man kanske inte hört talas om dem, bara hört deras slogan.

Så förgås all världens härlighet, kanske man kunde tillägga, för att fortsätta på ordspråkslinjen. Som egentligen lyder: Sic transit gloria mundi. Det hade någonting med påven att göra. Men om nätet inte bryr sig om Maj och Pi så varför skulle jag bekymra mig om någon påve.

Acta fabula est, plaudite! (Googla!)