DELA

Galet igen, Matti

Bra var det inte. Kunde det överhuvudtaget ha varit värre?
Det kan låta litet drastiskt det här, men frågan är om inte vår statsminister borde hålla sig till kvinnor och lämna mjölken ifred. Även om han ställer till det på kvinnfolkssidan också, så är det bara en kvinna i gången som blir förbannad. Eller låtsas bli.
Nu retar han upp bönderna och det är ingen lyckad sits för centerns ordförande.

Som de flesta vet vid det här laget så är Matti Vanhanen en äkta finne. Han dricker mjölk. (Och talar hellre engelska än svenska.)
Om man tackar nej till öl, vin och andra matdrycker för vuxna (inget fel i det!) så blir förhållandet till mjölken helt säkert känsloladdat. Man skaffar sig en favoritmjölk på samma sätt som andra har ett ”husets vin” eller stolt tar fram sitt hemgjorda syrsatta vatten. Det är faktiskt riktigt gott.
Om då närbutiken plötsligt slutar sälja ”rätt” mjölk så blir man tvungen att byta butik. Så enkelt är det.

Närbutiken slutade inte sälja mjölk. Men närbutiken slutade sälja den enda rätta mjölken. Man hade konkurrensutsatt leverantörerna – allt skall ju konkurrensutsättas numera – och det visade sig att en leverantör höll ett lägre pris än en annan.
Förvånar gör det inte, eftersom karteller är förbjudna.
Slutresultatet blev att Vanhanens närbutik (en kooperativ kedja som är störst i landet) bestämde sig för att ta mjölk från bara den ena leverantören. Den som numera heter Arla Ingman. Den som valdes bort heter Valio.
Och den som hotade med bojkott var Vanhanen.

Vanhanen får gärna för mig dricka Valios mjölk. Arla Ingman är svenskägt och suspekt i Vanhanens ögon. Eller vad då?
Men det blev ju så fel. Plötsligt trodde alla att S-kedjan gick över till svensk (hu så hemskt) mjölk. Och S-kedjans privata motsvarighet K-kedjan var snabbt ute med helsidesannonser om att där får kunderna minsann äkta finländsk mjölk. Och ”Valioglass” som tillverkas av Nestlé, men det tiger man om.
Så mjölkbonden i Sjundeå, som levererar till Ingman, han har oäkta mjölk i tankarna?

Numera ser man ofta reklam i tv för Valios produkter. Valio är världsledande på laktosfattiga produkter; mjölk, grädde, yoghurt, gräddfil, allt man kan önska sig.
De produkterna säljs inte bara i Sjundeå och Mariehamn. De säljs också i Sverige, måste säljas där eftersom reklamen går ut över rikssvenska tv-kanaler.
Nu bara väntar jag på ett tillkännagivande av statsminister Fredrik Reinfeldt (som faktiskt i skrivande stund finns på Åland) att han vägrar köpa Valios produkter. Ingen bojkott i övrigt, bara detta.
Och så vill jag höra Vanhanens kommentar.
Det kan du väl ställa upp med, Reinfeldt. Snälla!