DELA
Foto: Porträtt Anna Björkroos

Gå dig frisk – till kopiatorn

Vi sitter stilla alldeles för mycket. Vi vuxna, men även våra barn. Enligt en stor internationell undersökning där tolv länder, även Finland, ingår sitter dagens 10-åringar i nio – tio timmar per dygn.

Därtill har allt fler av oss allt sämre muskelstyrka och orkar inte gå 100 meter utan paus (vilket är riktmärket för ”dålig kondition”).

Inte ens den som tränar regelbundet kan känna sig nöjd. Vi tar ändå bilen till jobbet och där sitter vi stilla i minst åtta timmar, och sedan sitter vi stilla igen den allra största delen av fritiden vi inte tränar. ”Den aktiva soffpotatisen” är numera en term som används i forskarkretsar.

Det här har jag lärt mig tack vare min generösa kompis Emmeli som häromsistens såg till att jag fick hänga med på en föreläsning när livstilssprofessorn Maj-Lis Hellenius var på Åland.

Hellenius är läkare och sedan länge även professor vid Karolinska Institutet. I en nästan fullsatt sal i Alandica fick vi lära oss om hur redan några minuter av rörelse kan ändra (och förlänga) våra liv.

De färskaste forskningsrönen visar att den så kallade vardagsmotionen är betydligt viktigare för hälsan än man tidigare trott. Det handlar bara om att få upp rumpan från stolen och så är du redan på god väg.

”Redan en kort bensträckare på två till fem minuter ger stora hälsovinster”, berättade professorn, och sedan tog hon en kort paus så att vi kunde ställa oss upp och göra tio knäböj. Samma sak fick vi göra med tjugo minuters mellanrum under hela föreläsningen.

Då du suttit i tre timmar börjar din kropp påverkas negativt och efter sex timmar stilla går det brant utför.

”Varje timme framför tv:n förkortar ditt liv med 22 minuter. Det är jämförbart med att röka ett paket cigaretter per dag.”

Men det går att bromsa, får vi lära oss.

För tvärtemot vad man tidigare hävdat så krävs inte 30 minuters startsträcka för att kroppen ska vakna till. Nej, så fort du rör på dig så händer det grejer. Genast då du väljer att gå till en kollegas plats i stället för ringa, eller tar trappan i stället för hissen, eller promenerar till postlådan i stället för att ta bilen så frigörs sådant i din kropp som hjälper dig att må bättre.

Blodtrycket sjunker, ämnen som är antidepressiva, smärtstillande och antiinflammatoriska frigörs, risken för blodpropp minskar – och dessutom jobbar du mer effektivt igen efter att du varit uppe och rört på dig.

Så, de kortsiktiga vinsterna är höga – men det gäller även på lång sikt, berättar professor Maj-Lis Hellenius och radar upp svåra sjukdomar på rad där forskning visat att rörelse hjälper till att både förhindra och hela.

Det är aldrig för sent tänker jag och hissar upp skrivbordet.