DELA

Fyra somrar. En dag.

I David Nicholls roman ”En dag”, som de flesta verkar läsa denna sommar, får läsaren följa två personer under tjugo år. En dag, den femtonde juli varje år, ges en kort inblick i deras liv. Som ett nyckelhål Jag läste och önskade sedan att jag hade varit en bättre dagboksskrivare. Så fint att kunna utse en dag och gå tillbaka år efter år och jämföra dem.
Men som avslutning på denna fjärde, och vem vet kanske sista, sommar på Åland och Nyan slog jag in den 15 juli och mitt namn i textarkivet. Av resultatet att döma har det nog skett en utveckling, det har nog spretats åt alla håll och det har verkligen funnits både goda och dåliga dagar.

15.7. 2008.
En dyster dag. Den första artikeln handlar om att polisen ska skärpa blåskontrollerna, som en uppföljning på ett stort uppslag om det ökande antalet rattfyllerister på Åland. ”2007 genomfördes cirka 28.000 blåskontroller, dessa ledde till 190 brottsanmälningar om rattfylleri”, skriver jag i faktarutan. Längre fram i samma tidning hittar jag en spalt med titeln ”Livstid”, där jag skriver om fyra ungdomar som dog i en bilolycka i Österbotten 2002.
Dessutom skrev jag en notis om en liten pojke som nästan drunkade på Kumlinge. Pojken klarade sig, lyckligtvis. Men hur går det med rattfylleriet? Hur många olyckor finns det i arkivet? Jag vågar inte titta.

15.7.2009.
En stressig dag på Kumlinge. Dagen då jag skrev dessa texter kommer jag ihåg mycket väl, för jag skrev dem på Kumlinge, i kommundirektör Jim Erikssons kontor, som han så vänligt upplät åt mig hela dagen. På schemat stod, förutom en intervju med Mr. Eriksson själv, ett reportage om dagissituationen på ön. ”Fler barnfamiljer borde flytta till Kumlinge”, tyckte fyra mammor som brukade träffas för att byta erfarenheter.
Kom det fler, undrar man förstås nu. Träffas ni fortfarande? Jag fann en dagens turist som tycker att ålänningar ska sluta klaga så mycket. På den punkten har väl knappast mycket förändrats sedan 2009.

15.7.2010.
En vanlig dag på kulturen. Citat ur dagens värv: ”Minimusikalen Hemligheten kommer att framföras på Lemböte lägergård på torsdag kväll klockan 19.00, av 60 barn på lägret, skriver Jerker Leijon.”
”Varianter av kaffegarnityr är temat för Geta Marthaförenings utställning under Getadagen på lördag den 17 juli.” och ”Textilutställning med kuddaroch väggbonader blir det på Linastugans loft på Hällövägen 6 i Geta Finnö”.

15.7. 2011.
En märkligt tom dag i arkivet. En enda artikel: ”Labelled Fashion öppnar med modevisning”, som innehåller aningen konstiga formuleringar. Sedan faller bitarna på plats. Det här var dagen då vi låg i en pool, jag och kollegan Nina Smeds, och sa: det här är ett sånt där reportage man minns”,efter att ha testat Arkens lyxsvit under fyra timmar av vår arbetsdag.
Det är mycket man minns. Oändligt man inte minns. Tack Nyan och Åland för ännu en fantastiskt händelserik sommar.