DELA

Fyra månader utan schampo

I slutet av augusti skrev jag en krönika som handlade om mitt hår – eller kanske mest av allt frånvaron av mitt hår. Sex veckor tidigare hade jag slutat använda kosmetiska produkter i håret, den ostrukturerade rörelsen heter No poo och handlar om att sluta använda schampo och balsam.

Samma dag krönikan publicerades såg det ut som om någon hällt en balja smör över min kalufs. För mig tog det närapå nio veckor innan håret hittade sin egen, naturliga balans. Kanske beror det på att jag färgat håret i tjugo år och använt många och dyra produkter. Mitt stackars hår kände inte igen sig själv.

Nu har jag inte tvättat håret på fyra månader och det är dags för utvärdering.

Var fjärde vecka rengör jag mitt hår med soda och äppelvinäger. Ungefär var tredje dag tvättar jag håret med varmt vatten, en vanlig dusch helt enkelt. Istället för att använda produkter masserar jag hårbottnen under rinnande vatten i två minuter. Av massagen blir fingrarna lite som då man klappat ett får, lite feta så där.

Ja, visst låter det lite småäckligt, men kemikalier tycker jag faktiskt är äckligare.

Tidigare vintrar har jag alltid fått lägga en ansenlig summa på produkter som sägs göra håret mindre elektriskt. Så fort temperaturen dragit mot det svalare har mitt hår sprakat som om jag vore en hattifnatt.

Så icke i vinter, och kanske har det att göra med klappa-får-känslan. Hårets naturliga fett fungerar som tyngd för det statiska.

Häromdagen hade jag på mig två ylletröjor. De sprakade och gav stötar när jag drog dem av mig, men håret låg platt utan minsta sprak.

Varje morgon och kväll borstar jag håret riktigt rejält.

Borsten blir ganska motbjudande. Med tanke på att mitt huvud bara vistas i normal åländsk miljö, är det bekymmersamt att se hur mycket skit som fastnar i borsten. Vad omger vi oss egentligen med?

Känslan då? Underbar.

Håret känns tjockare än någonsin och mår bra. Jag lägger betydligt mindre tid på håret än tidigare, men får ett bättre resultat. Billigare är min hårvård förstås också numera.

Mitt hår är alltså ytterligare en anledning till att ifrågasätta kapitalismen som världsmodell.