DELA
Foto: Porträtt Heidi Hendersson

Fudge på tråkighetens rand

Jag hade nyligen en månad tjänstledigt. Jag reste iväg för att hälsa på min pojkvän och fann mig själv i en stad utan vänner, fritidsaktiviteter och eget liv i tre och en halv vecka. Min pojkvän var däremot inte tjänstledig, utan var irriterande nog tvungen att lämna ett stycke hundvalpsflickvän hemma oövervakad i åtta timmar.

Jag har målat tavlor (kan konstatera att jag inte är en naturbegåvning), gjort fudge (kan konstateras att jag högst troligen är naturbegåvning), plöjt igenom Anna Karenina, plinkat gitarr, städat, cyklat på måfå, loppis-handlat, sytt tygpåsar, stirrat i taket och scrollat mig igenom otaliga Instagram-flöden.

Det har funnits dagar då jag tänkt att jag kanske skulle smälta bort av tristess. Men då har jag fått påminna mig om att det är bra att ha tråkigt. Och vi mäniskor har generellt alldeles för lite tråkigt.

Sedan skärmarnas intåg finns det inte en busstur, inte en köplats eller en lunchrast som är tråkig. Det finns ständig passiv underhållning i telefon eller på dator. Men då håller vi även vår hjärna ständigt aktiverad.

Vi tittar och lysnar. Vi fäster vår koncentration på något och det hindrar våra hjärnor från att göra något som den faktiskt mår bra av. Nämligen att dagdrömma och låta tankarna flöda fritt. När vi har tråkigt så aktiveras nämligen ett så kallat ”default mode network”, ett nätverk som hjärnan gör lite huller om buller. Det är som ett kreativt kaos där vi reflekterar, visualiserar och gör kopplingar vi annars inte tar oss tid eller fokus att göra.

Ett flertal studier visar på hur välgörande det är för kreativiteten att ha tråkigt. Men det hjälper oss inte bara att hitta lösningar och tänka utanför boxen, det får oss också att må bättre. Att ständigt vara uppkopplad, aktiv och fokuserad är stressande och en stunds tråkighet ger hjärnan en liten paus.

Men författaren Sandi Mann, som skrivit boken ”Varför det är bra att ha tråkigt”, poängterar att det är viktigt att veta hur man ska ha tråkigt. Meningsfulla avslappnande aktiviteter, såsom yoga eller meditation, är inte det samma som att ha tråkigt.

För att vara korrekt uttråkad rekommenderar hon att man väljer en aktivitet som kräver ingen eller väldigt lite koncentration, som att gå en välbekant promenadrunda, att simma längder eller bara sitta med ögonen stängda. Och när vi gör det ska telefonen helst vara avstängd eller i ett annat rum.

Jag inser nu att jag kanske inte alltid var uttråkad på rätt sätt under mina tre och en halv vecka av extrem Heidi-tid. Men bra på fudge blev jag i alla fall.