DELA

Frivillig könsstympning

Häromkvällen hamnade jag av en ren slump rakt in i ett tv-program som hette ”Skönhetsbubblan”. Unga svenska tjejer berättade hur kul de tycker det är att de kan göra om sig. Nu snackar vi alltså inte smink, hårfärg eller ny frisyr eller något sådant, utan rejäla saker: kirurgiska ingrepp och giftinjektioner.
Det är inte heller begränsat till delar av kroppen som syns ute på stan, utan det som ökar allra mest i den här branschen är.. tadaa . intimkirurgi. Tjejer tycker att deras underliv är ”äckligt” och inte ser ut som i porrfilmer så de betalar för att en kirurg ska stympa dem.

Det är ju faktiskt könsstympning det handlar om. Att skära i blygdläppar eller andra delar i underlivet leder inte sällan till komplikationer av olika slag. Lindrigast kommer man väl undan om man tappar känseln. Hallå! Tappar känseln. Just det som är syftet med de könsstympningar som görs i vissa kulturer. Om kvinnor inte njuter av sex är risken mindre att de är otrogna. Kvinnors otyglade sexualitet ses till och med som farlig för män på vissa ställen i vår värld. På grund av oupplysthet och okunnighet oftast.
Så varför väljer upplysta moderna unga västerländska kvinnor att frivilligt utsätta sig för könsstympning?

Det är förstås en komplex fråga, och det är lätt att komma med nedlåtande kommentarer om unga kvinnorna som har dålig självkänsla och går på allt. Ser vi tillbaka i historien har kvinnor, som haft råd, alltid gjorts om på ett eller annat sätt. I Kina bröts och snördes kvinnors fötter. I Europa opererade kvinnor i tiderna bort nedersta revbenen för att få smal midja.
Alla som uttalade sig i ”Skönhetsbubblan” såg ungefär likadana ut i mina ögon, men jag inser ju att de ser ut som skönhetsidealet föreskriver just nu. De som uttalade sig hade också det gemensamma att de tjänade pengar och levde rätt gott på sitt omgjorda utseende.

Jo, jag vet att också killar är utsatta för utseendehetsen idag, och att också de gör intimoperationer. För dem handlar det mest om förlängningar och motivet är detsamma som för tjejerna; deras kroppsdel ser inte ut som i porrfilmerna.
Å andra sidan berättade en väninna att hon varit på fest med andra kvinnor i 40 -ålder, där det blivit tal om utseendet. INGEN enda av de andra var nöjda med sitt utseende utan kunde gott göra något litet ingrepp här och där. När ska människans utveckling leda till att vi duger som vi är?

Någon dag efter tv-programmet befann jag mig på Mariehamns pensionärsförenings jubileumsfest. Omgiven av vackra människor i olika grad av hög ålder. Rynkiga, gråhåriga, och med livet de levt i sina kroppar och ansikten. Jag kunde inte låta bli att fundera på hur Stockholms pensionärsförenings möten kommer att se ut om låt oss säga 50 år.