DELA

Fri läsning i det fria

Vid 42 gatan i New York, strax bakom New York Public Library, ligger Bryant Park. En intagande plats med skuggande träd, generöst med grönmålade små bord och stolar, och en öppen gräsmatta som lockar solbadare eller konsertpublik allt efter utbudet.

Jag har varit där
några gånger genom åren och det har inte alltid sett så prydligt ut som i dag. Parken var en gång på nedåtgående, ett tillhåll för användare av såväl sprit som andra droger. Nu har den på nytt blivit en lugn oas i stenöknen.
Ett bevis så gott som något för detta är den välfrekventerade allmänna toalett som ligger i parkens nordöstra hörn. Inget skräp, inget klotter eller förstörelse men nog en svag angenäm doft av syren.

I parken kan man
sätta sig ned med en kopp kaffe och bara titta på fåglarna eller folklivet. Men man kan också ägna sig åt litterära aktiviteter. En avdelning med parkbord är nämligen vikt för parkens bibliotek, Bryant Park Reading Room. Från april till september finns det bokvagnar, ställ för dagstidningar och tidskrifter i denna öppna friluftsläsesal. Det är fritt och inbjudande. Den person som håller uppsikt gör inte mycket väsen av sig men hjälper gärna besökare som har frågor eller önskemål.
När jag senast besökte Bryant Park och läsesalen mellan träden nu i april var det Casey O´Rourke som hade jouren. Han berättade att Bryan Park Reading Room har en lång historia.
– Det var under depressionsåren på trettiotalet som New York Public Library beslöt att flytta ut en del av sin verksamhet i parken. Man ville erbjuda läsning för de många som gick arbetslösa. Och det uppskattades.

År 1944 upphörde
verksamheten eftersom krigsindustrin kunde ge jobb åt många av de arbetslösa. Det blev ett avbrott ända till 2003 då friluftsläsesalen återuppstod som en del av den allmänna upprustningen av parken. Nu är det The Bryant Park Corporation som står bakom aktiviteten. Liksom så många andra offentliga platser i New York har de senaste årens målmedvetna uppsnyggning skett i ett samarbete mellan staden och fastighetsägarna.
– Många gillar att vi finns här, sade Casey O`Rourke.
Emellanåt ordnas det också med författarbesök och litterära program, både för barn och vuxna.

Ofta är det det enkla
som är själva grejen. Att ta vara på de möjligheter som finns i miljön, i det här fallet lugnet i parken och närheten till New York Public Library – som förresten i år fyller 100 år.
Att hämta en mugg kaffe i en av kioskerna i parkens utkant, hämta en dagsfärsk New York Times ur tidningsstället och slå sig ned i lugnet medan staden brusar på de kringliggande gatorna är skönt. Snart börjar man också spana in bokutbudet.

Och osökt infinner sig
en tanke: kunde Mariehamns stadsbibliotek sommartid flytta ut lite läsning under träden vid Bussplanskiosken?