DELA

Från pannkaka till sanna samlag

Hur kan någon leva utan anteckningsböcker?

Inga Heller avverkar sådana i rasande fart. Här antecknas allt som kloka personer säger om vår tillvaro, citat alltså, och hugskott, idéer, presentidéer, resetips …

En ny upptäckt är denna:

Den läderklädda anteckningsboken, inköpt för en stor summa penningar i Tallinn för länge sedan, vågar hon sällan skriva i. Det måste vara något speciellt för att platsa i något så vackert, tycker hon.

Däremot är häftet för 0,39 euro, köpt på Hallen, riktigt nerklottrat.

Nu ska en överklottrad anteckningsbok, en med ett örnhuvud i tredimensionell fason inköpt i Jakt-och fiskemuseets intressanta shop i Eckerö Käringsund, läggas i lådan för överklottrade anteckningsböcker.

Örn-anteckningsboken inleds med det utsökta och jättehemliga recept på den Ålandspannkaka som bakas och säljs på Kobba klintar, med vidhängande instruktioner om hur gräddningen utförs i spisen, som drivs av både gas och el.

Sedan kommer några halva diktrader från hotell Gullvivan på Brändö.

Så kommer ett citat ur ”Vild” av Cheryl Strayed:

Det var bara att gå mil efter mil utan andra skäl än att få uppleva anhopningen av träd och ängar, berg och öknar, vattendrag och stenar, floder och gräs, soluppgång och solnedgång.

Sedan följer anteckningar från en kurs för gudstjänstgrupper. Första uppgiften:

– Berätta om en god gudstjänstupplevelse!

Så en anteckning om vad vi ska ha journalistik till: ”vi behöver nyhetsvärderingskunskap” (och säg aldrig besparing, säg förnyelse).

Sedan: ”På en båt blir allt mindre.” Men vem sa det?

Så en riktigt sann och bra samlagsskildring. Det är ur PO Enqvists Liknelseboken:

Sexualiteten öppnar den innersta dörren till en annan människa. Det fanns andra dörrar, men detta var den innersta och avgörande. Han öppnade, hon öppnade, så steg de in i varandra i ett kanske kort möte, det kunde vara fint eller fel, men det var till det innersta rummet. Man steg in i varandra och efteråt var det aldrig som förut.