DELA
Foto: Porträtt Susanna Skogberg

Från New York till Ytternäs på en kvart

Tidigare i veckan stoppades alla flighter från Gatwick-flygplatsen utanför London sedan någon eller några flugit med drönare alltför nära start- och landningsbanorna. Över hundratusen passagerare drabbades av försenade eller inställda turer. Tänk att det är så enkelt att paralysera en jätteflygplats.

Kanske är det en klimatinsats: några drönarflygare jämnt fördelade över världen som lyckas störa tillräckligt många flygplatser tillräckligt ofta för att människor ska avstå från att flyga hellre än ta risken att fastna i någon avgångshall i timmar eller till och med dygn.

Vid sådana tillfällen är man förstås glad att inte vara en av de drabbade. Och att det går att uppleva världen och ändå vara hemma till natten. I lördags kväll var jag på opera i New York. När föreställningen var slut cyklade jag hem till Ytternäs.

Härnäst följer en ogenerad reklam för kulturföreningen Katrina och deras operabioföreställningar. I lördags visade de La Traviata av Giuseppe Verdi. I direktsändning. Vi som satt i salongen på Bio Savoy hörde varje ton och såg varje gest i samma ögonblick som matinépubliken i New York. Och vi kom närmare.

Det går inte att bli operastjärna längre bara genom att stå upprätt och sjunga tjusigt. Dagens sångare är också aktörer, och som operabiobesökare kan du se deras minspel, samspel, dekor och kostym i närbild på ett sätt som är omöjligt för publiken på plats.

Det är rena banketten av musik, dräkter och drama. Och så är det pauser när man själv kan sträcka på benen, småprata med bekanta, om man inte föredrar att sitta kvar och se hur Metropolitans scenarbetare – en väl drillad armé – riggar scenen för nästa akt, eller höra roligt pinsamma intervjuer med sångarna, regissören eller scenografen.

La Traviata lär vara världens mest spelade opera, och det är inte svårt att förstå varför – Verdi skrev musik för alla. Så alla ni som missade den: den kommer säkert igen. Men den 2 februari visas Bizets Carmen som operabio på Savoy: en annan av musikhistoriens hitparader. Och den 2 mars är det dags för Regementets dotter (Donizetti), där alla drillar som det inte fanns nån morgondag och hjältinnan inte dör på slutet.

Bara att köpa biljett och popcorn, slå dig ner i fåtöljen, så är du i New York. De kommer mellan varven att göra reklam för att komma till ”the Met” och se föreställningar på plats, i salongen. Men Bio Savoy skäms inte för sig som operasalong det heller.

Opera åsido : världens bästa låt den här veckan är ”Valió la pena” med Marc Anthony. Bränn bort lite kålrotslåda.