DELA

Förvirringen är total

PRAOTANKAR, SANDRA GUSTAFSSON. Lillajul och första advent var i helgen och jag stod som ett frågetecken med öppen mun.
Julen och speciellt julafton närmar sig med stormsteg och jag känner att jag inte hinner med. Lillajul kom som en chock, jag hade helt glömt bort det och tajmat med dålig ekonomi så familjen fick snällt vara utan lillajulsklappar från min sida, för första gången i mitt liv. Fy skäms! Men hur tusan ska man få in julstämningen och komma igång när det ser ut som världens höstväder ute?
Det är december men känns som oktober, det är ju inte rätt. Ska man verkligen börja julpynta nu? Börja julpynta på hösten liksom, hur trovärdigt känns det egentligen…
Men även om det känns lite halvdumt så började jag julpynta vår lägenhet i helgen, när jag väl upptäckt att det faktiskt var lillajul. Jag hängde upp julstjärnor i fönstren, olika tomtar i olika materiel placerades ut lite överallt, juldukar på borden och röda, nyinköpta julgardiner (tack mamma!) fick ta plats i köksfönstret. Allt i ett försök att få lite mysig julstämning tillsammans med lite julmusik.
Och javisst, nog blev jag lite sådär på gott humör och började fundera på pepparkakor och vad jag skulle köpa för julklappar till mina nära och kära. Eller, inte ens på lite gott humör utan det började kännas som på riktigt, nu är det jul!
Tills jag kikade ut genom fönstret. Regn. Grått, brunt och äckligt väder ute. Därmed sprack min fina feeling om en bra jul trots allt.

Jag minns när jag var riktigt liten, då var det nog hur mycket snö som helst. Aldrig att en julafton kunde vara utan snö då inte. Min morfar hade till och med huskies som han körde hundspann med, men det går ju inte ens nu för det finns ju ingen snö. Visst, det kanske kommer lite snö så det blir vitt på marken, mer än det känns det inte som att man kan begära i dag, om man jämför snömängden då och nu. Jag blir faktiskt deprimerad.
Det är ju inte ens minusgrader ute (!) och jag verkar inte vara den enda som är förvirrad. Man hör om björnar som inte går i ide, blommor som börjar knoppa fast dom egentligen skall göra det om sisådär 4 månader. Videkissar som man har till påsk är i full fart redan nu och till och med sköldpaddor som skall gå i dvala över vintern är tydligen lika förvirrade som björnarna – dom är vakna.

Jag kanske överdriver, det hinner ju faktiskt komma snö till julafton. Men ändå.
Min högsta önskan just nu är att allt går tillbaka till hur det var för några år sedan, minusgrader på vinterhalvåret och framförallt, snö! Inte massvis med förvirrade djur, växter och människor, så kom igen nu. Tänk det nästa gång du är påväg att göra något dumt mot naturen.