DELA

Försvarstal för den misslyckade föräldern

Min pensionerade kollega Harriet ondgjorde sig i en ledare över att föräldrar inte pratar med sina barn längre. Forskning visar att föräldrarna i stället ägnar sig åt sina olika skärmar och googlar och har sig. Barnen sitter där och tittar på sin förälder och blir stumma eller får dåligt ordförråd.

Skämt åsido, om man någonsin ens skulle nudda vid tanken på att man är en bra förälder finns det alltid ny forskning som visar att man inte är det. Man skuldbeläggs för att man har en karriär, för att man skjutsar barnen överallt, för att man tvingar barnen att ha fritidssysselsättning, för att man låter dem spela på datorn eller skärmen, för att man inte pratar med dem tillräckligt och för att man inte låter dem skrika när de är spädbarn.

Sen ska vi inte prata om all skuldbeläggning kring amning och potträning.

Man ska varna barnen för knark, alkohol och tobak, men inte skrämma dem eller varna dem så mycket att de blir frestade att prova på det. Man får inte vara kompis med sina barn, men man får inte heller vara auktoritär och förstöra deras självkänsla.

Sätter man upp för mycket regler och gränser kommer de att revoltera, men man får inte heller vara för slapphänt för då blir det inte folk av dem.

Så. Kära vem-som-helst. Ge oss lite andrum. Jag är säker på att varje kväll är det någon förälder som tackar högre makter att barnen överlevt så här långt. Och varje kväll finns det någon förälder som gråter över att man inte gjort allt rätt.

Att man vaccinerat sina barn fast forskning nu visar att det var livsfarligt. Att man gett barnen gluten fast det nu visat sig att det förgiftar små barnmagar. Att man inte borde ha dammsugit för nu är barnen allergiska för att de inte fick i sig tillräckligt med smuts och bakterier när de var i en känslig ålder.

Inte att undra på att föräldrar tillbringar så mycket tid framför sina skärmar när de egentligen borde umgås med barnen.

De är rädda att missa den senaste forskningen om hur man egentligen ska ta hand om sina barn. Och om de missar det blir de misslyckade föräldrar.

Seriöst. Låt oss vara nu.

Åtminstone fram till jul.