DELA
Foto: Porträtt Anna Björkroos

Förlorare i världen – vinnare i köket

Men när vi är borta kommer ni att vara kvar, tänker jag irriterat, medan jag snärtar med kökshandduken efter bananflugorna. I radion på köksbänken rapporteras som bäst om ytterligare en kärnvapenprovsprängning.

Via tv- programmet Vetenskapens värld lärde jag mig nyligen att det är en myt att kackerlackorna är de enda som skulle överleva ett kärnvapenkrig eller -katastrof. Enligt experterna är de faktiskt bananflugorna (och bakterier och björndjur) som skulle klara de höga strålningsnivåerna bäst.

Vi människor och andra däggdjur skulle ha oddsen emot oss. De som eventuellt överlever den akuta katastrofen skulle svälta eftersom både växt- och djurlivet förstörs. Dessutom skulle vi troligen förlora vår förmåga att föröka oss.

Entomologen , alltså insektsexperten, berättade i programmet att strålning framför allt påverkar då cellerna i kroppen delar sig. Det är här bananflugan ligger väl till, eftersom den inte har någon kontinuerlig celldelning utan hoppar framåt i utvecklingen. Efter att ha varit larv blir den nymf och byter sedan skal många gånger tills den är fullvuxen. Mellan varje språng tål de strålning relativt bra.

Bananflugorna var också, tekniskt sett, det första djuret i rymden, då USA sköt upp bananflugor i raketer år 1946.

Så att utrota de små flugorna i ett invaderat kök kan inte vara annat än en utmaning, men mina kära kollegor kommer givetvis snabbt till undsättning.

Ida bjuder på sitt beprövade recept: Lägg en tesked honung i botten på ett glas, häll på cirka 0,5 deciliter varmt vatten och någon matsked äppelcidervinäger. Blanda och droppa i någon droppe diskmedel och ställ glaset där blomflugorna vistas mest. Låt det gå någon dag utan att du flyttar glaset, det tar ofta lite tid innan flugorna hittar ”rätt”. Och glöm inte diskmedlet. Det tar bort ytspänningen och gör att flugorna drunknar istället för att bara äta gott i glaset.

Veronika och hennes son valde en helt annan väg och förenade nytta med nöje. De lekte Star Wars i köket, utklädda och beväpnade med sprutkanna och vattenpistol, tog de upp kampen. Flugorna föll som furor när de fick vatten på vingarna medan familjen hade roligt. Och sedan var det bara att att ta en trasa och torka alla nersprättade köksluckor så fick man städat på köpet.