DELA

Förbannade lögner

Man finner en oändlig ström av statistik och siffror i till exempel medier, rapporter, undersökningar och valkampanjer – för att bara nämna några.

Många som jobbar med statistik försöker ge en så rättvis bild av verkligheten som möjligt. Men det är inte helt ovanligt att verklighetsbilden snedvrids på grund av dåligt framtagen statistik, dålig journalistik eller önsketänkande.

Många gånger snubblar man över statistik där man undrar: ”Är det här verkligen sant?”.

En helt rimlig och rent utav nyttig undran, tycker jag. Men hur ska man se till att man inte blir vilseledd av grafiska former och siffror?

Jag har bara varit väldigt skeptisk till allt jag läser och hör, men nu har jag fått konkreta tips av en bok jag läst som heter ”Förbannade lögner”. Den är skriven av Peeter-Jaan Kask och boken lär en genomskåda hur olika aktörer luras med statistik. Det är en bok jag rekommenderar alla att läsa.

Inte bara för att jag är kunskapshungrig utan för att jag tycker den är riktigt roande också. Boken är visserligen skriven år 2007 men det hindrar den inte från att vara relevant.

Författaren skriver att man bör vara kritisk till varför förmedlaren av statistiken du kollar på, valt att visa statistik från just det årtal hen valt. En inre röst i mitt huvud skrek ”jaaa”.

Förra månaden la ett svenskt parti upp statistik om antalet anmälda våldtäkter i min hemkommun. De sa att antalet anmälda våldtäkter ”har ökat med 62% sedan 2012”. Det komiska är att de inte ljuger, men de manipulerar sanningen.

Siffrorna har de tagit från BRÅ vilket är en trovärdig källa. Men går man själv till den statistik som de hänvisar till ser man att antalet anmälda våldtäkter år 2012 var ovanligt lågt. Vilket förklarar den drastiska förändringen.

Författaren skriver om en myndighet som år 2005 presenterade statistik över antal klagomål på teleoperatörerna. Tanken var att allmänheten själva skulle kunna se vilka telebolag som hade flest missnöjda kunder.

Dock skildrade statistiken inte verkligheten eftersom de inte tog hänsyn till hur många kunder företagen har. Det gjorde att den operatören som hade många klagomål enligt myndigheten, egentligen hade minst antal klagomål.

Det finns många lärorika exempel i denna bok som på samma gång är underhållande.

Vill du veta hur statistik kan luras är ”Förbannade lögner” en bok för dig.

Sofi Röjlar (praktikant)