DELA

Följ dina instinkter

Dans, bara ordet gör mig på gott humör. Det får mig att tänka på musik, skratt och känslan av lycka.

Stegen och rörelserna som kombineras med musiken är en konst. Adrenalinet i kroppen som reser sig och svetten som droppar från pannan. Musiken som hörs i bakgrunden medan du är fullt koncentrerad och rörelserna flyter på.

Det finns många olika dansstilar, alla föredrar och gillar olika. Jazz, tango, klassisk balett, streetdance.

Det är klart att det krävs övning, men om du är villig att satsa på det du brinner för så är det inget som stoppar dig. Du ska göra det du vill och följa dina egna instinkter. Detta gäller inte bara dans, om du brinner för fotboll, ishockey eller vad som, dans är bara min version. Det viktigaste med dansen är inte att du kan alla steg eller rörelser, verkligen inte.

Dans är så mycket mer än det. Egentligen är det inte stegen eller rörelserna som är det viktiga, utan att du njuter och älskar det du gör.

Själv dansar jag balett på Ålands musikinstitut. Balett har jag alltid tyckt mycket om. Det beror nog mest på att jag brukade kolla på Barbiefilmer när jag var yngre, eftersom att Barbie dansade balett i alla filmer så ville jag såklart också börja dansa. De mjuka rörelserna och de viga hoppen. De snabba piruetterna och balettdansösernas otroliga balans på tåspetsarna.

Sedan finns det ju också streetdance, som grundades på 1800-talet.

Grupper av dansare visade sina olika talanger på gator, klubbar och parker.

Streetdance är en kombination av olika dansstilar, såsom breakdans och hip hop. Attityden och språket som dansarna använder i sin dans, det är något helt fantastiskt. Dansarna följer varandras rörelser och deras dansgrupper blir som en familj.

Balett och streetdance är helt olika, ändå har de saker gemensamt. De har båda lite av ett eget språk, varje dans berättar en ny historia. Dansen är ett sätt att utrycka sig och att låta sig höras beroende på vilken musik och vilka rörelser du använder. Genom dansen kan du utvecklas och det är bra för både kropp och själ.

Jag tycker att alla som har möjlighet skall testa på att ta en danskurs någon gång.