DELA

Flora och fauna och blommor och bin

Ett journalistiskt haveri inträffade på Nyan i helgen. Ett haveri som skulle ha gått läsarna förbi om det inte vore för den här spalten.

Sommaren 2012 spelade den österbottniske musikern Mattias Björkas band Cats On Fire på Jurmofestivalen Island In The Sun.

Arrangörerna hade också bokat den rikssvenska soloartisten Frida Hyvönen.

Och där, på Jurmo i den åländska skärgården, uppstod tydligen den ljuvaste av musik mellan de två musikerna.

I dag har de ett barn tillsammans.

Och i dag har Mattias Björkas ett nytt band, Vasas Flora Och Fauna, som spelade på Emmaus gårdsfest på kulturnatten i fredags.

Den bokningen slog ner som en bomb på Nyans redaktion i våras. Ett antal redaktörer visade ett oväntat och stort intresse för den nordiska indiekulturens släktträd. De släppte allt de höll på med och samlades till ett spontanmöte där de jämförde rykten och anteckningar om när, var och hur Björkas och Hyvönen hittade varandra. På Jurmo.

Att Dagens Nyheter redan hade skrivit att Mattias Björkas och Frida Hyvönen hade hittat varandra på festivalen i Jurmo, och att Nyan hade vidarebefordrat den nyheten via Facebook, spelade tydligen ingen roll.

En intervju måste göras när Björkas kom hit, det var klart. Och rubriken skulle bli något åt det här hållet, om jag tolkade mötesprotokollet rätt:

Mattias Björkas om kärleken till Frida Hyvönen:
”Tack Åland och Jurmo för att ni förde oss ihop”

Jo, det blev en intervju på kulturnatten och den publicerades i gårdagens Nyan. Om ni läste den vet i att det inte står ett enda ord om att det möjligen är tack vare Åland och Jurmo som Mattias Björkas och Frida Hyvönen blev ett par.

Reportern ställde bara frågor om Vasas Flora Och Fauna.

Hur gick det så snett? När jag fick veta det var det redan för sent.

– Alltså detta är så sjukt, skrev kvällschefen till mig på söndagskvällen:

”INGEN HADE SAGT ÅT HONOM ATT FRÅGA OM ATT HAN OCH FRIDA TRÄFFADES PÅ ISLAND IN THE SUN!”

Så vi lever fortfarande i ovisshet. När, exakt, blev de ett par? Var det på Jurmo, på vägen dit eller därifrån? Vem tog det första steget?

Att det numera finns telefoner, mejl, twitter och sånt tycks ha gått mina medarbetare förbi. I stället satsade de allt på ett kort, en face to face-intervju med Mattias Björkas. Och den gjordes av den enda reportern som inte hade fått veta hur viktigt det var att få klarhet i om det verkligen var tack vare Åland som Mattias Björkas och Frida Hyvönen blev ett par.

Möjligen hände det på Jurmo. Sade jag det redan?