DELA

Fiasko vändes till framgång på Dinos

”Music hath charms that soothe the savage breast”. Så skrev den engelske poeten William Congreve på 1600-talet. På svenska blir det ungefär ”musikens skönhet stillar ett vilt sinne”.
Nånting sånt hände enligt uppgift på Dino’s i Mariehamn i torsdags.
Det amerikanska punkbandet The Dwarves spelningar är hetsiga tillställningar där både band och åskådare är ovarsamma med utrustning och med varandra. Om någon i publiken på Rockoff skulle ge sig upp på scenen och härja på samma sätt skulle ordningsvakterna och möjligen också polisen vara snabbt på plats. Men för The Dwarves och deras fans är den sortens energiutbrott en del av showen.

Sånt tar på krafterna, i synnerhet när artisten blivit medelålders. När jag intervjuade sångaren Blag Dahlia dagen före mariehamnsspelningen var han i Helsingfors och väldigt trött efter gårdagens spelning och efterfest. Bandet skulle ta Vikingfärjan hit så jag varnade honom för att ovana båtresenärer, i synnerhet såna som festar, i bland missar att stiga av i Mariehamn.
Och vad hände? Jo, The Dwarves trumslagare kom aldrig av båten. Turnéledaren hade samlat ihop hela sällskapet vid hissen till bildäcket när båten närmade sig hamnen. Men trummisen slank iväg för att ta en cigarett och när han rökt färdigt var färjan på väg till Stockholm.
Det var bara en i raden av motgångar. Gitarristen Hewhocannotbenamed, som för det mesta uppträder naken eller halvnaken i mexikansk brottarmask, var av någon orsak inte med på den här turnén. Hans ersättare gav upp efter några dagar och ersättaren som skulle ersätta honom missade flyget till Europa.

Men
Dinoskonserten blev inte inställd. The Dwarves valde att spela akustiskt.
Det finns inte många riktiga Dwarvesfans här så på sätt och vis passade en unpluggedspelning den åländska publiken bättre. När det inte finns några högtalarlådor eller trumset att sparka omkull måste musikerna ägna sig åt musiken. Och det gjorde The Dwarves. Bandet satt tre timmar på ett hotellrum och arrangerade om sin repertoar för Dinospubliken.
Blag Dahlia visade sig vara en riktig entertainer och det blev lika mycket spoken word som konsert. De hårdaste fansen som var hitresta från Sverige var inte glada till att börja med. Men Blag jobbade hårt för gaget. ngen bad att få tillbaka inträdet på fem euro. Punkbandet Massgravs basist Ola var till och med ”djävulskt nöjd”, rapporterar Dinos bandbokare Grulle Eklund.

Det blir inte
alltid som man tänkt sig men ibland blir det bra i alla fall. Och på det här sättet kanske The Dwarves orkar hålla på tjugofem år till.