DELA

Feta katter

Katter slutar äta när de är mätta medan hundar glufsar i sig precis allt de får.

Den sanningen har jag trott på i sisådär 50 år. Men nu tycks det inte stämma längre.

När min första katt levde sina tolv år fanns det ingen kattmat alls att köpa. Katten jagade möss, råttor och fåglar och visade stolt upp alla byten innan hon åt upp dem. Hon fick också äta rester från min tallrik (jag lämnade ganska mycket) – potatis, sås, köttbitar. Gurka tyckte hon också om.

När vår andra katt kom in i familjen tio år senare fanns det kattmat på burk och torrfoder. Katten åt inte speciellt mycket trots att hon inte bar hem maten som min landet-katt, utom nån fågel nu och då. Hon slutade äta när hon var mätt.

Men nu! Av dagens katter är nästan hälften överviktiga. Hur har det här gått till riktigt?

Förstås handlar det om att katter rör sig mindre än förr, åtminstone de som bor i stadsmiljö och kanske inte alls får gå ut.

Som människor kanske också katter dövar tristessen med mat om det finns obegränsat av den.

Men jag misstänker en komplott, helt obevisad och möjligen utan ett korn av sanning.

Jag misstänker kattmatsindustrin för manipulerat foder. Jag tror att man blandar något i kattmaten som gör att kattens aptit ökar. Varför? För att få sälja mera förstås.

När alla kattmatstillverkare har fattat galoppen och gör samma sak så går det som det går. I den nya världen slutar katterna inte äta när de är mätta utan de glufsar i sig allt på hundars vis.

Man behöver inte leta länge på nätet så hittar man tillskott som är naturligt aptithöjande för katter och hundar. Blodmjöl som förändrar smak och lukt på fodret . Öljäst som ökar aptiten. Cyproheptadin, en antihistamin som stimulerar kattens aptit.

Jag känner inte till hur noggrann varudeklarationen måste vara på kattmatsfoder. Kanske går det att smyga in grejer som har en försäljningshöjande effekt. För någon förklaring måste det finnas till fetmaexplosionen bland katter.

Och nog är det väl allmänt taget hemskt och förfärligt att katter (och hundar) har mera mat än de nånsin behöver i en värld där fler än sex miljoner barn dör innan de fyllt fem år.