DELA
Foto: Porträtt Johan Orre

Fem hemestertips

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström uppmanade i sin senaste kolumn i Hufvudstadsbladet oss finländare att upptäcka mera av det egna landet. Tack vare de allt förmånligare priserna på resor längre bort kan flera göra dem oftare.

Det resulterar dock i att hemestrarna, ordet ingår i Svenska akademiens ordlista sedan 2009, blir färre. Många unga har koll på de senaste hipstercaféerna i Paris men har aldrig varit i Karis, skriver Löfström och det stämmer säkert i viss mån.

Även om jag också gillar att åka iväg längre bort så gillar jag att upptäcka även på hemmaplan. För de som vill ha lite inspiration kommer här fem bra hemestertips:

Staden Imatra i sydöstra Finland. En fantastisk stad med kultur som skiljer sig från det svenska Finland jag främst är bekant med. Missa inte att bo i en stuga eller på vandrarhem vid någon av de vackra stränderna och passa på att äta priog.

Gränsen mellan Ryssland och Finland är också värt ett besök, men in i Ryssland kommer man inte utan visum. Det spelar ingen roll hur mycket man tjatar.

Ta ett glas i Helsingfors. Min favoritbar i hela världen ligger i Helsingfors: Moscow bar & café med Sovjetkitsch som tema och riktigt rejäla hemvetemackor för att motverka alltför vingliga ben på småtimmarna.

Njut av utsikten. Söder om Vasa finns tornet med utsikt över Söderfjärden i Österbotten. Där får man en överblick över Söderfjärden, där en meteorit tros ha slagit ner och bildat en sjö. Sjön pumpades sedan ur för att skapa åkermark vilket det är i dag.

Fika i Jakobstad. Café Skorpan är ett kvartersbageri och en glassfabrik i centrala Jakobstad. Mysig liten stuga med bra mackor och brödförsäljning.

Björkör söder om Föglö i Ålands skärgård. Det blir nästan navelskådande hemestrigt att tipsa om Åland men Björkör är en riktig pärla för den som har möjlighet att med båt ta sig dit.

Högst på listan över vilka platser jag vill besöka härnäst är finska Sápmi och så skulle det vara häftigt att få se en vild björn någonstans vid den långa gränsen mellan Ryssland och Finland.