DELA

Fem barnvänliga museer i Stockholm

Så vi reste till Stockholm. Bodde på hotell, åt hamburgare, strövade i Gamla stan.

Vi besökte också museum, och här kommer en översikt:

1. Medelhavsmuseet

Museet fokuserar på länderna kring Medelhavet, det var Egypten vi ville åt. Mumier, hieroglyfer, sarkofager, allt var perfekt både för vår pålästa nioåring och vår makabra femåring.

Museet är påkostad och passar för barn och vuxna. Extra stort plus får restaurangen som serverar medelhavsinspirerad mat och bakelser.

Läs innan: Asterix i Egypten, Barna Hedenhös reser till Egypten och Upptäck forntida Egypten (Upptäck-serien är för övrigt perfekt för vetgiriga nioåringar).

2. Junibacken

Strängt taget är ju inte Junibacken ett museum, utan en lekplats inspirerad av huvudsakligen Astrid Lindgrens verk. Här är det nästan alltid trångt, så besök Junibacken på konstiga tider (inte lördag förmiddag!). Nioåringen börjar bli lite för stor, men femåringen njöt. Här finns också en restaurang och en fantastisk bokhandel.

Just nu är den temporära lekpatsen ett enda stort Mumindal.

Läs innan: Allt av Astrid Lindgren, Muminböcker, Mulle Meck, Alfons … helt enkelt all världens svensk barnlitteratur.

3. Vasamuseet

Återigen ett påkostat museum, och visst är det kittlande med ett 1600-tals skepp inomhus. I museet finns också rejäla utställningar med livet ombord och lättlästa faktarutor. Det finns en hel del för barnen att klättra på och se, trots att museet inte är specifikt barnanpassat.

Läs innan: Sagan om Vasa av Bertil Almqvist, Vålnader på Vasaskeppet av Martin Olzak, Vasagrisen av Björn Bergenholtz

4. Aquaria vattenmuseum

Hela familjens favorit. Ett lite halvsunkigt vattenbetonat museum med regnskog och fiskar. Eftersom vi var så gott som de enda i hela huseet, satt barnen en lång stund i hajtunneln, en liten tunnel där man var omgiven av vatten och fiskar. Fiskar alltså. Fascinerande varelser.

Se innan: Hitta Nemo

5. Polismuseet

Helgens sämsta museiupplevelse. För mycket text, för lite att göra, ta i, uppleva. Legot i lekrrummet och lekparken utanför var roligast. Bredvid Polismuseet finns Tekniska museet, som vi inte besökte. På Gärdet finns ganska många museer, om man vill fokusera helt på det området.

Efteråt kan man gå längs vattnet och äta varm korv. Det var däremot en höjdare.

Läs innan: Halvan-böcker, Mästerdetektiven Blomqvist (där en polisbil av samma modell som på museet förekommer).