DELA
Foto: Porträtt Johan Orre

Faxen lever

Jag surfade in på en Mariehamnsrestaurangs hemsida i veckan. Jag letade efter kontaktuppgifter, men hittade bara uppgifter för bokning. Det fanns ett vanligt femsiffrigt telefonnummer, och så fanns det ett faxnummer.

– Det går bra att faxa in din bokning, stod det på hemsidan.

Faxen är, för dig som har glömt, ungefär en blandning av e-post och telefoni – en typ av föregångare till e-posten. 1843 tog Alexander Bain patent till den första faxen, drygt 30 år före Bells telefonpatent, enligt Wikipedia.

1860 sändes det första faxet mellan Paris och Amiens, från italienaren Giovanni Casellis faxmaskin.

Wikipedia har en utförlig artikel om faxen, där även utmaningar lyfts fram. Till exempel i ärenden som på något sätt berörs av sekretess:

”Faxmeddelanden, som inkommer till en mottagningsapparat uppställd i ett allmänt utrymme, exempelvis på ett kontor, kan i princip läsas av envar, som går förbi apparaten. Detta kan vara ett problem, om det finns sekretesskrav beträffande innehållet i meddelandena. Numera kan sekretessen upprätthållas genom att vissa mottagningsmaskiner kan utrustas med anordningar för automatisk kuvertering av mottaget meddelande.”

Faxen kan också användas för att skicka skräppost, eller direktmarknadsföring via faxutskick.

Även om faxen blir allt mer ovanlig i dagens digitaliserade samhälle används den fortfarande. I den hyperkapitaliserade fotbollsvärlden används faxen än i dag på övergångsperiodens sista dag. När mångmiljonaffärer ska göras och tidsramen är timmar i stället för dagar eller veckor är faxen den utrustning som fotbollsklubbarna använder.

En av orsakerna är enligt engelska The Sun att lagen fortfarande fäster stor vikt vid signaturer och dokument till pappers. En av de mest berömda faxmissarna är när Manchester Uniteds målvakt David de Gea 2015 skulle flytta till Real Madrid, men övergången registrerades några minuter för sent. Det sägs ha berott på ett faxproblem.

Ibland kommer reaktioner mot tekniken, Nokia har nyligen lanserat sin nygamla modell 3310, en telefon vars storhetstid var före smarttelefonerna.

Snart kanske det är faxens tur att få ett uppsving.