DELA

Fårskocken på nätet

Det sker ett terrordåd i Paris och plötsligt fylls Facebook av profilbilder med Frankrikes flaggas färger, eller Eiffeltorn, eller andra monument i de franska färgerna.

Människor visar sin solidaritet med det som inträffat.

Så skriver någon ett argt inlägg om varför man inte använder Libanon eller Syriens färger istället. Där har också inträffat terrordåd.

Och en våg går genom Facebook när ganska många plockar bort de franska färgerna från sina profilbilder och sidor.

Suck, säger jag.

Att färga sin Facebookprofil i de franska färgerna är att visa medkänsla och sympati med de offer och anhöriga som skadades i terrordådet i Paris. Det är inte något dåligt.

Och det är naturligt för oss människor att lättare kunna identifiera sig med människor som lever under nästan samma förhållanden som vi själva.

Och att inte färga sin Facebookprofil i de franska färgerna betyder inte att man accepterar och understöder det som hänt.

Livet är inte det som sker på Facebook.

Fast jag valde att inte ändra min profilbild det minsta efter terrordådet i Paris betyder det inte att jag sympatiserar med terroristerna. Och även om jag hade valt att ha franska symboler där, betyder det inte att jag tycker att terrordåden i de arabiska länderna är berättigade.

Jag vill helt enkelt inte att man ska döda varandra alls. Och det står jag för också utanför Facebook.

Livet är inte det som sker på Facebook.

Men om det nu finns människor som vill sprida sympati och medkänsla på Facebook, låt dem göra det. Sprid dem i alla flaggors färger istället för att klaga på andra.

Vi vet alla hur fårskocken på Facebook fungerar, gör en person en sak med tillräcklig övertygelse kommer skocken efter. Ändra din profilbild till Libanons flaggas färger och visa din solidaritet, eller till vilken symbol för vilken nation eller företeelse som helst, istället för att gnälla på andra människors medmänsklighet.
Nina Smeds