DELA

Får man sprida fördomar om greker?

Om det inte är fördomar, får man då sprida dem? Det där med greker och tidsuppfattning. Vi var på stort grekiskt bröllop i Aten nyligen. 500 gäster. Brudens pappa leder den europeiska handikapprörelsen och är enligt maken känd för sin punktlighet. Jodå, jag har upplevt det själv. Vi inresta gäster avhämtades vid hotellet med buss till vigseln, som var utsatt till klockan 18. Efter det skulle vi bussas till middag efter klockan 19.

Vi kom i tid till kyrkan, även om vi väntade 30 minuter på en av gästerna. På trappan framför kyrkporten stod en ensam man med blommor i famnen, omgiven av fotografer. Brudgummen. Där stod han klockan 18, där stod han (och vi) fortfarande trekvart senare. Hade bruden ångrat sig?

– Grekisk tradition, bruden får inte visa sig för ivrig, viskade någon. Hon kom till slut, till folkets jubel med pappa och mamma på var sin sida, mötte sin brudgum uppe på trappan, fick blommorna och paret försvann in. Efter ceremonierna skulle alla 500 i tur och ordning önska brudpar, föräldrar och faddrar lycka till innan det blev dags för ris, hurrarop och fotografering på kyrktrappan.

Ungefär vid 21-tiden klev vi upp i bussen igen – för en timmes rundtur i ett vid det laget mörkt Aten så att huvudpersonerna skulle hinna fram före oss.

När klockan hade passerat 22 började vi bänka oss i festsalen. Honnörsbordet var tomt. Det slogs i vin, det pratades glatt med bordsgrannarna, det fylldes på vin. Så rullades bröllopstårtan in. Där stod den, mitt på golvet i ensamt majestät. Länge. Tills applåder brakade lös, brudparet kom in, skar upp tårta, matade varann och såg lyckliga ut. Tror vi i alla fall, muren av fotografer gjorde det svårt att uppfatta detaljer. Tårtan rullades ut och klockan hade passerat 23. Buffén stod framdukad. Sen följde långdans. Som på Färöarna (enligt vad maken har berättat), i timmar. Någon steg av för att svalka sig, andra trädde in, men dansen pågick oavbrutet. Följande eftermiddag träffade vi brudens föräldrar på hotellets takterrass. De drack sitt morgonkaffe. Festen hade pågått till kl 6! Greker och tid? Ingen normal grek äter middag före 10 på kvällen. Och är det fest så äter man sent för att orka länge.

Det var bara en professor från Norditalien och jag som kunde ha tänkt oss en något tidigare middag. Men vi njöt desto mer när den kom! Och stora, grekiska bröllop blir man inte bjuden till varje dag. Hur dom orkar en hel natt? Bruden avslöjade under dansen sin hemlighet; hon lyfte lätt på kjolfållen och lät skymta joggingskor! En vecka senare möte i Bratislava. Brudens pappa avslutade mötet på sekunden!