DELA

Fakta/Sjung om…

Mer faktarutor åt folket i examenstider. Här är fakta, svart på vitt, om dagen som i dag är:
n Syrenen slog ut i förrgår.
n Det blir garanterat rusning på stan i dag – räkna med köer överallt.
n Taltrasten (tror Inga Heller att det är utan att ha konsulterat Nyans egen fågelmorsa Anki Johansson) börjar sitt morgonanförande 04.26 i centrala Mariehamn. Den har viktiga saker att säga.
n Storasyskon kommer från Europas alla storstäder, sitter i trädgårdsstolar och det känns som om det bara var en halvtimme sedan de var hemma senast i julas, och vips står det fem kompisar vid grinden kliver av sina cyklar och hojtar om snusinköp.
n Mammor skriver listor med majonnäs och dill och räkor och nåt för gluten och nåt för laktos och nåt för LCHF och nåt för de båda vegetarianerna och nåt för veganen… Är det undra på att hon svettas på nätterna till taltrastens sång? (Får inte glömma köpa kaffe!!! Ska skriva upp, hittar ingen penna, taltrasten mal på. Klockan visar 04.58…)
n Pappor köper ballonger och presenter – har alla skylt med uppförstorad bebisbild på nu för tiden? Hur gör vi med blommor? Röda rosor ska inhandlas.
n Det är roligt när människa möter människa. Moster kommer från Sverige. Faster från Geta.
n Det kommer att ligga röda rosenblad på trottoarerna i morgon lördag och en och annan halvtom flaska i någon park och ett och annat klädesplagg i sanden på Lilla holmen.
n Det är examenstid i en småstad. Alla är på fötter. Det är kramar, leenden, härliga tider, ljusa klänningar, befrielse från skolans plikter, framtiden framför och stolta föräldrar och släkt som kommer och är varandras livs vittnen.
n Det är sänkta betyg, en kille som gjort slut, en pappa som super för mycket, gräl, mobbing, ensamhet, fylla och spyor, det är oro för jobb och inkomst. Och små barn som plötsligt blivit stora. Det är vemodstid i en småstad.
n Man kan sjunga studentsången och glädja sig. Gör det!
n Man kanske kan en gång – sent om sider – sjunga den nya studensången (sjöngs på 70-talet):
Sjung om studentens gräsliga dar. Låt om oss stressas i ungdomens vårar.
Än klappar hjärtat av obehag, ty den skrämmande framtid är vår.
Många sorger nu i våra sinnen bo, ty jakten på poäng, är värre än du tror, när vi knyter förbund i den lund,
där de spirande magsåren gro: Hurra!