DELA
Foto: Porträtt Patrik Dahlblom

Facebook när det är som bäst

En liten berättelse om när Facebook visar sig från sin bästa sida.

Det började med att pojken, 6 år, fattade tycke för brittisk pubrock från sjuttio- och åttiotalet. Favoritbanden heter Dr Feelgood och The Inmates.

Som av en slump hans pappas favoriter också.

Han lärde sig texter till låtar som Milk And Alcohol. Han analyserade Feelgoods-sångaren Lee Brilleaux scenstil på Youtubevideos. Vi har inget mikrofonställ hemma så han klämde fast en gitarrsladd i en sopskyffel och började sjunga och röra sig som Lee.

När han frågade om Lee bor i London sade jag som det var, att Lee dog för länge sen. Sen ville han veta om Bill (sångare i The Inmates) bor i London. Jag skulle tro det, men för säkerhets skull vidarebefordrade jag frågan till en Facebookgrupp för folk som gillar pubrock.

Jag bifogade en av pojkens teckningar, med en ilsken man vid en mikrofon och rubriken ”Dr Feelgood”. Och jag skrev att pojken sagt att han ska dra igång ett band som spelar ”pubrock för barn”.

Svaret på frågan kom snabbt. Bill bor i London men han är sjuk och han sjunger inte längre.

Sen började folk kommentera bilden, hur mycket den påminde om Lee Brilleaux, och berömma pojken för hans goda smak. Många tryckte på gilla-knappen, bland andra Lee Brilleaux dotter och en av The Inmates gitarrister.

En fransk fotograf frågade om pojken ville ha fina svartvita bilder av Lee Brilleaux som han tagit när Dr Feelgood turnerade i Frankrike. Vad säger man? Javisst, tusen tack. Paketet som är på väg hitåt innehåller också en fotobok om Dr Feelgood.

Sen trillade det in ett meddelande från engelsmannen James som hade sett teckningen.

Han är son till Dr Feelgood trummis Big Figure och han känner basisten Sparko. Båda var med i bandet när det var som störst på sjuttiotalet.

– Om du vill kan jag försöka fixa något signerat till din son. Jag vet att Lee själv skulle ha skickat någonting, skrev James.

Det var bara att säga tusen tack igen.

Till pojken har jag bara sagt att många på datorn tycker att hans teckning är jättefin. Bilderna, boken och det signerade som möjligen dyker upp får bli en överraskning så skvallra inte.

Om han inte inser hur stort det är med ett signerat foto av två av Dr Feelgoods originalmedlemmar så har han en förälder som gör det.