DELA

Existentiell ångest

Vad ska man tro.
Den frågan har jag ställt mig sedan jag började tänka. Än så länge har jag inte hittat något enda trossystem eller en enda ideologi som alltid håller.
Eller, nånstans är det alltid någon stackars företrädare för det perfekta systemet, den vackraste tanken, som dukar under för helt mänskliga misstag, eller helt simpel mänsklig girighet eller makthunger eller ren och skär dumhet.

Människan
tänker fint, och förmår mindre. Hon är alltid sämre än sina bästa avsikter.
När man nu ser hur världen sätts i brand och människor dör för att någon fanatiker för sin tros skull gjort en film om andras religion, som dessa andra väljer att ta på allvar, då blir man ledsen.

Allt detta som görs i namn av religioner och trossystem, i direkt motsättning med budskapet i dem. Alla dessa system som hävdar att de har den enda rätta religionen, när innehållet i dem på alla viktiga punkter är det samma. Älska din nästa. Ta hand om de svaga. Visa respekt för dina föräldrar.Gör ditt bästa för att vara en god människa, men bryt inte ihop om du misslyckas.

I alla religiösa och politiska ideologier finns en massa historisk bråte, en massa lull som människor behöver klä in budskapet i. Jesus var si och så och sade det och det. Muhammed pratade med gud i en grotta och Buddha satt och mediterade och sen såg han saker. Alla världens helgon och mirakelgörare har uppväckt de döda, stillat stormar, botat sjukdomar och räddat folk från hemska monster.
Jona har åkt omkring i buken på en valfisk. Muhammed red omkring på en flygande häst. En levande gud är en flintskallig liten gubbe med stort leende.

Ja, allt detta kanske har hänt. Eller något av det. Vad vet jag om det gudomliga, annat än att jag inte upplevt det, men nog de förfärliga, fula, vidriga konsekvenserna av när makt och tro kombineras till en religion.
Jag önskar att, kanske genom ett gudomligt mirakel, en sensor kunde installeras i varje människa. Den skulle avge en sjuhelvetets åsnespark varje gång man handlar i motsättning mot grundtanken i sin egen religion, eller överväger att överträda det absoluta förbudet mot att döda. Det finns också i alla religioner.

skulle man se en hel massa politiker som ramlar omkull hela tiden, och en massa präster och rabbiner och mullor och tempeltjänare med.
Och, för att förebygga ilskna reaktioner på detta – nej, jag tycker inte att det är fel att tro. Bara man inte behöver slå ihjäl andra för den skull.

Nina Fellman