DELA

”Europe Forever”

Jag var ett Europe-fan. Det började när jag gick i tvåan då ”Last Look at Eden” kom ut. Varje kväll somnade jag till Joey Tempests röst och John Norums riff på någon av deras tre senaste plattor. Sedan upptäckte jag deras tidigare skivor – de som mina föräldrar lyssnat på.

Vi killar i klassen hade en Europe-klubb. Jag sparade förstås ut håret men pudelfrillan fick åtminstone vara.

När de åkte ut på sommarturné såg jag dem två gånger. I Ö–vik satt jag där längst fram vid scenen i min nya Europe-tröja och väntade i timmar.

När vi kom tillbaka till hotellet efter konserten så satt John Norum, John Levén, Mic Michaeli och Ian Haugland i lobbyn. Den natten hängde deras kanske yngsta Europe-fan med sina då största idoler.

Alla var så trevliga. Jag fick plektrum, cocacola-burkar från backstage, tog bilder med bandet, pratade musik och väntade. För Joey hade fortfarande inte kommit och jag vägrade lämna lobbyn förrän han kom.

”Du kanske kan träffa honom till frukosten”, försökte min mamma säga. Men aldrig att jag skulle riskera att missa honom.

”Tjena, Jocke! Här har du någon du måste träffa”, hörde jag så plötsligt John Levén säga. Jag vaknade till liv i mina dödsryckningar på golvet, för jag som Europe-fan visste ju förstås att Joey heter Jocke. Jag fick autografer och foto innan han direkt gick till sitt hotellrum. Men varje minut med honom var värd de timmar jag fick vänta.

Till frukosten träffade jag alla igen – utom Joey som lämnat tidigt. Innan de åkte sa John Levén: ”Lova att du aldrig klipper ditt hår. Du kommer att bli nåt stort!”

Och åren gick . Mamma försökte få mig att klippa mig men jag sa alltid nej, för jag hade ju lovat John Levén. Och han skulle ju bli besviken om han såg det.

Så började jag i sexan och skulle flytta över till en ny skola.

Första dagen kom några tjejer fram och frågade om jag gillade Justin Bieber eller One Direction. De trodde att jag var en tjej! Direkt jag kom hem sa jag till mamma att jag ville klippa mig. Och sedan dess har jag inte lyssnat på Europe. Förrän nu – när de är aktuella för Rockoff.

Det är ändå något speciellt med sina första idoler. Och jag är så tacksam att de tog sig tid den där kvällen för ett riktigt fan. Det glömmer jag aldrig.

”Europe Forever”, som jag skrev i min första tribute–video på Youtube efter det oförglömliga mötet.

Zakarias Boldén