DELA

Ett verktyg från stenåldern

Den är dryga tio centimeter lång och gjord av hjorthorn.
Vadå?
En dildo från stenåldern.
Jo, jo. Det står på DNs hemsida. Den hittades nyligen vid utgrävningar vid Göta kanal.
Den äldsta hittills funna dildon är från tyska Ulm. Den är 28.000 år gammal och nästan dubbelt större.

Man kan förstås inte med bestämdhet säga att användningsområdet är detsamma som för moderna sexleksaker. Det kanske var populärt med rejäla grejer som prydnadsföremål på spiselkanten på den tiden.
Jag tänkte skriva att man kanske hade den uppställd i en spricka i grottan, men det blev ju helt fel, så det gör jag inte.

I varje fall är det ju alldeles otroligt fascinerande att människans intresse för kropp, sex och pornografi förändrats så lite under tusentals år. Vet ni till exempel vad världens äldsta graffiti består av? Snoppar. Jag är säker på att man skojfriskt skämtade om pruttar också, både på stenåldern och framåt. Googlar man på ”prutt” får man 38.500 resultat.
När jag gjorde det lärde jag mig dessutom att det finns något som heter pruttlera. Det är en burk med mojs som man kan köra ner fingret i eller knåda runt, och så låter det som… ja, ni förstår. En mycket populär produkt.

Åter till dildon. Det har ju inte hittats omåttliga mängder sådana från forntiden, även om det till exempel i antikens Grekland fanns en stad, Miletos, där man specialiserat sig på tillverkningen av snoppar i ben, trä och läder. Folk var kanske lite diskretare förr.
Tänk sedan när man företar arkeologiska utgrävningar i vår tid, och hittar alla mängderna med plastsnoskar i monsterstorlek och allt annat pikant som finns.
Vad ska de tro om oss då? Vad ska den tänka som hittar materialet i en modern sexbutik? Att vi är besatta av sex och stora storlekar. På allt.

Enligt en undersökning som flimrat förbi någon gång tänker unga män på sex i medeltal en gång i minuten. Hur det ser ut för tjejer förtäljdes inte, men knappast ligger de så långt efter.
Eftersom människan biologiskt inte förändrats så mycket på de senaste 100.000 åren och intresset för vissa föremål tycks orubbat sedan stenåldern förefaller det alltmer obegripligt att människan fått något gjort över huvud taget, annat än det uppenbara. Kanske var egyptierna oerhört hårt hållna vad gäller sex, och måste sublimera sina lustar i produktionen av några pyramider. För att inte inte tala om det moralpaniska USA som skickade raketer till månen.
Detta är en teori som kan utvecklas i det oändliga.

Nina Fellman