DELA

Ett torg för alla läsande människor

Hur har du det med böckerna hemma? Bågnande hyllor, travar uppe på skåpen, böcker som du älskar och böcker som bara samlar damm?
För mycket. Det blir med åren ohjälpligt för mycket böcker. Det samlas pocketdeckare, inköpta på olika flygplatser, böcker som släpas med hem för man kan ju inte kasta bort…
Olika organisationer kommer med årsböcker, temaböcker, böcker som presenterar en organisations och som ges som gåva. Det spelar ingen roll hur mycket hyllor som byggs till, de är alltid fulla. De böcker som hamnar längs ner, längst in och som man inte har saknat på 20 år kunde man kanske låta gå till pappersinsamlingen. Men så börjar man titta. Och så börjar man läsa. Och så kommer man till att kanske inte ändå, kanske någon annan också vill läsa. Till sist har den hög som kan undvaras krympt till hopplöst föråldrad kurslitteratur från ungdomen.
Men även om du tror att någon där ute kanske vill läsa något av det du inte har rum för så vet du inte var. Emmaus finns och det här är inte avsett att vara illojalt mot Emmaus. Bokavdelningen där är ett under av ordning och där finns mycket böcker. Men ryms där mera? Är folk beredda att betala för pocketdeckare? Eller får Emmaus i sin tur städa ur och föra till pappersinsamlingen?

Vad jag ”behöver” är någonting annat. På Nya Åland finns ett bord i ett hörn, ett bord med böcker och ett anslag ”Varsågod”. Det är fritt att ta för sig. Men jag antar att det också är fritt att lägga dit – i den mån det finns rum på det rätt lilla bordet.
Skulle det fungera med bokhörnor på ett par ställen i stan, i Godby, på andra ställen där det finns folk som läser, bokhörnor där man kunde lämna ifrån sig böcker och förse sig med böcker. Gratis. Om man får syn på något som verkar bra kan man ta boken och sen behålla den eller lämna tillbaka när man har läst den.
Att betala för något begagnat, som man kanske inte tycker om och man dessutom vet att det är fullt på hyllorna hemma, det lockar kanske inte. Men om det är gratis och om det kan lämnas tillbaka, då kanske böckerna sprids till fler.
Det är åtminstone vad jag skulle tycka om att tro.

Men ok, om ni som sysslar med loppis vet att böcker säljer bra och inte vill att vi som skänker bort dem för att bli av med dem skall förstöra marknaden, då drar jag tillbaka min idé. Men på ett villkor, att ni avhämtar det jag inte har rum för och inte förmår mig att föra till pappersinsamlingen.
Är vi överens?

Harriet Tuominen   redaktion@nyan.ax