DELA

Ett julklappshelgon och en grinch

Det finns väl ingen som tycker om att köpa julklappar? Seriöst?

I min familj gör jag upp listan med alla människor som vi ska köpa presenter till. Sedan tar jag och betar av mina släktingar, min man och ett par till.
Resten ska gubben ta hand om.

Han köper aldrig en julklapp före Lucia. Det är nån sorts princip.
I lördags, den 14 december, lufsade han iväg till stan med listan på fickan. En timme senare kom han tillbaka, utan ett enda paket.
Sen körde han till Maxinge, och kom hem utan paket.
– Jag måste rekognosera först, säger han.

fortsätter det. Jag blir nervös, och börjar fråga om han tänkt färdigt snart. Det är den 17:e, och inga julklappar är inhandlade. Mannen åker till Stockholm, och jag frågar hoppfullt om det kanske blir tid för lite julshopping?
Nej. Stressig dag. Ingen tid över.

Så drar han samma historia som alla andra år, om att han ska fixa det på julafton, för då är väl också butikerna öppna.
Jag får en släng av primalpanik vid tanken på att gå i butiker på julafton, och barn som gråter utan klappar och pinsamma situationer när nån får en flaska tändvätska från macken, med en fyndig vers.
Ett enda lätt höjt ögonbryn ställer frågan; ”Har jag nånsin misslyckats?”.

Ok. Nej. Min man är världsbäst på presenter. Min kontrollnoja får böja sig inför det faktum att jag
a. verkligen är urusel på att köpa presenter
b. avskyr att göra det

I butiker finns alldeles för många saker. Tyngden av alla prylar som inte är mat är så förkrossande att jag inne i ett köpcentrum inte kan tänka en redig tanke, än mindre på ett planerat sätt köpa saker till massor av människor i olika åldrar och med olika behov.
Ibland grips jag av klaustrofobi när jag tänker på alla de tusentals ton saker som tillverkas med aldrig blir sålda eller använda, på alla kläder som aldrig kommer närmast kroppen på någon och alla böcker som aldrig blir lästa.

Tänk så mycket grejer som fraktas in till städer, packas upp, hänger där, plockas ner, stuvas in i lastbilar och faktas bort. Så mycket arbete och resurser som sätts på saker som är fullkomligt överflödiga.
Lustiga kylskåpsmagneter. Billiga plastleksaker. En misslyckad kollektion hos en stor klädkedja. En kokbok av en halvkänd tv-profil.
Jag kvävs.

Nina Fellman