DELA

Ett ilsket upprop! Mindre förpackningar!

Och nu till något helt annat.
Har ni tänkt på hur allting bara växer och växer? Hur det som var normalt i går är mini i dag, om det alls existerar.

Ta som exempel en klassisk finsk chokladstång som äts med stor förtjusning i min familj; Tupla.
När jag var liten fanns det en sorts Tupla, en litet paket med två munsbitsstora bitar choklad.
Sen kom det Maxi Tupla, med två dubbelt så stora bitar. Sen kom Super Maxi Tupla, och den vanliga ursprungliga Tuplan försvann. Ska man ha en Tupla i dag, så är det minst Maxi, och den är alltså stor.
För att ”hjälpa” oss som vill ha mindre bitar lanserades för ett tag sedan Tupla Mini bites, mer choklad, men i mindre bitar. Så då köper man lik förbannat mer än man vill ha.

Samma sak med alla möjliga saker. Chipspåsarna sväller och sväller. En vanlig burk öl med 33 cl i står snart inte att finna. 50 cl ska det vara, eller rentav en pint, en större storlek som på något sätt ska få oss att tro att vi dricker på en pub i England.

Förr var en glasstrut en liten kon med en liten tillplattad glasskula. Nu är det jättis som gäller, och superjättis och extra-mega-super. Ibland utropas det i reklamer; ”Nu med ännu mera innehåll”.
Ja, om man bett om mer innehåll så, eller om man skulle få det lilla tillägget gratis. Men nej. Det enda som hänt är att man enbart får köpa en större förpackning eller låta bli.

Det som tas ifrån oss är att som konsumenter få välja att konsumera mindre. Producenterna bestämmer, genom förpackningsstorlekarna, att vi ska ha mer, och trampar upp den känsliga gränsen för när det blir för mycket och för dyrt så att spannet hela tiden växer.

Vad blir konsekvensen? Vi blir fattigare och tjockare och köper mer grejer som vi egentligen inte vill ha.
Bästa producenter av matvaror, drycker, snacks och godis: Ge mig valfriheten åter. Jag vill själv välja hur mycket jag ska handla. Om jag inte får det så låter jag bli.
Så gott är faktiskt inte Tupla att jag inte kan stå emot.

Dessutom, och nu blir jag riktigt arg, så vill jag att ni slutar luras med jätteförpackningar som innehåller en jätteliten påse av den faktiska varan. Som konsument vill man inte känna sig hur upplurad som helst.