DELA

Ett Busterögonblick i tv-soffan

På Idolspråk skulle det heta ett hallelujah moment.

Jag kallar det ett Busterögonblick.

Den där sekunden i tv-soffan när man inser att IFK Mariehamn är på väg att vinna guldmatchen. Inte mot alla odds. För det var inte FC Barcelona eller Liverpool de mötte, utan ett ligalag som de slagit tidigare och som just nu ligger bara fyra poäng före IFK i ligan.

Men ändå, det kändes aningen overkligt.

Buster, för de yngre läsarna, var en svensk serietidning som hade fokus på fotboll i början av sjuttiotalet. Hjältarna var ofta lag eller spelare i de lägre divisionerna som ständigt kämpade sig uppåt i tabellen. Jag kan inte minnas att någon seriehjälte avbröt sin karriär på grund av en meniskskada eller att han blev såld till ett lag i en lägre division.

Matchen i Valkeakoski hade flera Busteringredienser. Det lilla laget – får man kalla IFK det? – som spelat sig upp till Veikkausligan och hållit sig fast där, år in och år ut – tar sig för första gången till cupfinalen. Och får en spelare utvisad efter en Oscarsvärdig skådespelarinsats av en motspelare som blivit omkullknuffad.

IFK föll inte lika lätt. I stället spelade de som om det var motståndarna som blivit en man mindre.

Av någon orsak tittade jag på sändningen med finska kommentatorer och fast de hyllade IFKs spelare fick jag känslan av att de ville att FC Inter skulle kvittera. Det bidrog till Busterkänslan när slutsignalen gick.

Litet surt kändes det ändå.

Hela veckan hade jag gått och tänkt på att satsa en slant – minst 100 euro – på seger för IFK. Men jag är ingen van spelare så när jag till sist masade mig till Pafs hemsida, där jag antog att man kunde satsa på IFK-seger, hittade jag inte mina loginuppgifter.

Sånt kan lösas men jag var på jobb och ville inte ägna arbetstid åt spel för egen vinning. Om det gällt spel på resultat hade jag satt 2-1 till Mariehamn eftersom min erfarenhet från fjolårets fotbolls-VM (där jag som bekant vann Nyans interna tips) var att jag hade klarat mig ännu bättre om jag hade satt 2-1 eller 1-2 som resultat på varenda match.

Hursomhelst, jag ansluter mig till massorna som gratulerar IFK. När ni kvalar till Europa League ska jag ha ordning på mina logins.