DELA

En vit linje, tack!

Hur gick det i fullmäktige i går kväll? Blir det fler guppar på Ålandsvägen att glädjas över? För dem som inte behöver ta sig fram där.
Skulle vara intressant att veta hur många hjärtinfarkter som får sin början där om planerna förverkligas. Man kan för all del hävda att de som irriterar sig på guppiga korsningar inte har i trafiken att göra, men ändå. Vi lever ju inte i den bästa av världar.
Det är möjligt att det går att bygga upp mindre brutala korsningar än den vid Skillnadsgatan, men varför gjorde man det i så fall inte? Skillnadsgatans korsning med Torggatan ett kvarter österut är uppbyggd för fotgängare och cyklister. Det går mjukt och vackert att ta sig över där med bil om man tar det lugnt.

De som kör Ålandsvägen har också kommit på ett sätt att ta det mjukt och vackert. Och inte så lugnt, faktiskt. Man kör upp på refugen och håller sig sedan en bra bit in över mitten i själva korsningen. Att jag kommer emot på min halva av vägbanan stör inte de här fiffikusarna ett dugg. Är man först så kör man.
Så därför, bästa gatubyggare. Detta är en ödmjuk begäran om litet vit målarfärg. Dra upp en mittlinje i korsningen så de bilister, som inte vill sakta in fullt så mycket vid eländet som vi andra vet att de kör delvis på vår sida av gatan. Nu verkar de tro att de äger alltihopa.
Och om fullmäktige vill ha resten av Ålandsvägen likadan, så köp en liter extra färg och måla de korsningarna också. Jag lovar att det behövs.

Och när ni ändå är i farten så skulle jag uppskatta litet antydan till mittlinje också i den väldigt branta kurvan uppe i backen på Skrakvägen. Vi kör visserligen inte så fort där, det finns både guppar och hastighetsbegränsning, så vi dör antagligen inte när vi krockar. Men bilarna blir så fula.
Sikten där är nämligen väldigt obefintlig och vägen är breddad åt fel håll, för det står ett hus i vägen åt andra hållet och, ja, det blir väldigt konstigt. Alla kör mitt på.
Det räcker för den här gången.

Sen får man
tacka grannbladet för gratisreklamen i pressklippsspalten. Unge Lampi håller dessutom med om att det talas väldigt mycket svenska på Åland. Nästan bara svenska faktiskt. Men landskapet är naturligtvis väldigt förfinskat. Räkningar från H&M kommer på finska, påstår han. Byt butik!
Man behöver inte läsa mycket av Ålands framtids texter för att se likheten, det räcker med insändaren i torsdags. Men tro inte att jag påstår att Åf har skrivit Lampis ledare. Jag tror att han följer sin styrelse helt frivilligt.
En läsare undrade förra veckan var Viking Line kölsträckte sitt nya fartyg. Vi var i Helsingfors, grannbladet var i Raumo.
På ett självständigt Åland kan sådant inte vara väsentligt.