DELA

En tid för eftertanke

Sommaren på Åland är över. Den har levt en tynande tillvaro i flera veckor redan och olika höstfenomen slår varje dag spiken djupare i kistan.
Vädret känns inte så relevant i sammanhanget i år, det har ju mest bara varit skitväder hela sommaren. Höstluften hittas snarare i den sociala atmosfären än i meteorologernas dito.

Inga vänner tycker längre att man ska besöka uteserveringarna var och varannan kväll. Alla är inte längre kvar på Åland. Uteserveringarna är inte ens öppna och plötsligt så slår till och med glasskioskerna fast luckan.

Sommarens upplsuppenhet förbyts skrämmande fort till något som känns som vardagsrutin. En underlig känsla då man betänker att jag i och med den här spalten har jobbat färdigt för ett tag och gör mig redo för nya äventyr.
Jag har jobbat nästan tre månader i sträck. Det låter helt oresonligt länge, men jag har inte varit särskillt rastlös. Jobbet har låtit mig se Åland ur flera nya synvinklar. Jag har fått ytlig kunskap om allt från kinakålsfrön till sjöräddningsövningar.

När sommaren torkar in borde rastlösheten bryta ut fullständigt, men den gör aldrig det. Det finns mer än rutin i höstens atmosfär.
Hösten är en tid för eftertanke. I varje fall i unga år är det en tid då konsekvenserna av val man har gjort uppenbarar sig. Under hösten svalnar sommarens känslosvall och man kan blicka både bakåt och framåt med mer nyktra ögon. Förmågan att hålla sig i nuet falnar med löven kunde man säga.
Personligen har jag en förmåga att ignorera och inte tänka på stora förändrindringar tills de redan har ägt rum. Sådant som att börja vid en ny skola eller flytta till ett nytt land kan gå precis hur som helst, så jag tror helt enkelt att det är skönare att låta förändringen tala för sig själv istället för att spekulera sig sömnlös. Att reflektera i efterhand är så mycket lättare. Då har man kanske en chans att besvara frågan man ställer före den stora förändringen. Har jag gjort rätt val?

Hösten är inte bara en tid för valens konsekvenser utan många nya val ska också göras. Vinterns rutin ska konstrueras och det kräver att vissa element behöver väljas till eller väljas bort. Ska jag äta godis? Ska jag träna? Ska jag dricka alkohol? Ska jag vara ambitiös eller bekväm? För mig och många andra görs dehär besluten undermedvetet.
Av det kan man dra slutsatsen att beslut är jobbigt. Det finns för många beslut att ta och för många valmöjligheter för att man rimligtvis skulle ha en chans att göra rationella val. Spekulation blir lätt frustration. Var det inte lättare förr, då man blev antingen sjöman eller bonde.

Frans Jansson