DELA

En svennebanan, tack

Promoe har ett gäng exempel på vad en äkta svennebanan har i sitt kylskåp, hur svennebanan ser ut och vad svennebanan helst gör om kvällarna. Själv besökte jag Way out West i Göteborg i helgen och bodde då i en äkta svennebanans ungkarlslya.
Så för att förtydliga vad svennebanan egentligen betyder och är ska jag utgå från denna upplevelse.

Svennebanans lägenhet utgörs av en mängd måsten. Senaste tekniken står uppställd, gärna så den framhävs i sin bästa dager. Det betyder att ovanför 40-tums platt-tv:n glänser digitalkameran (på hyllan i bok) för alla att beskåda, samtidigt som den trängs bland bruna fotoramar kring hela tjocka släkten.
Svennebanan har en till tv. Den framför sängen.
Svennebanan har också gärna en tv i köket.
Svennebanan luktar (förlåt, doftar) Axe alternativt Happy från Clinique. De yngre kvinnliga svennebananerna sprutar gladeligen Date på sig. För yngre män funkade Axe redan då.
Svennebanan har gärna lite skit i hörnen, men när besök vankas sopas det mesta under mattan. Vanligt bland svennebananfamiljer är en pedantisk hemmafru (behöver inte vara det kvinnliga könet) som frenetiskt städar bort all ångest.
Svennebanan diskar gärna med en sådan där svampborste som vid tryck mot IKEA-porslinet automatiskt utsöndrar Ajax diskmedel.
Svennebanan har dricksglas från tio olika socknar i köksskåpet.
Har svennebanan fått diplom någon gång, så om det är för bästa snusprillrullare, får detta en hedersplats i hemmet.

Svennebanan åker gärna på semester till exakt samma ställe, vid samma tidpunkt, till samma all inclusive-hotell varje år. När svennebanan då är i Thailand eller på Kanarieöarna möts svennebanan av utlänningar vart de än går.
Har svennebanan inte läst Stieg Larssons Millenniumserie gör svennebanan det. Åtminstone försöker.
Svennebanan varvar husvagnssemester med finlandsfärja. För svennebanan spelar det inte så stor roll vilken färja det är, så länge tax free har öppet och spriten är billig.
När svennebanan ska handla lite mer i alkoholhaltig dryckesväg åker svennebanan till Tyskland (förr gällde Danmark). Fyller inte svennebanan hela lastutrymmet med öl, vin och sprit skäms andra svennebananer.
Svennebanan tycker om plastpåsar. Och att fylla i enkäter.
För svennebanan är finkultur = fisförnäm kultur. Fast svennebanan bryr sig inte så länge svennebanan får sitta framför 40-tummaren på fredagskvällen med popcornskålen, mätt och belåten efter grillkvällen och kolla in förtjusande Lets Dance-par på tv4.
Skulle svennebanan missa ett På Spåret-avsnitt spelar svennebanan in detta.

Svennebanan är med andra ord en helt vanlig, normal, lagom (fast kan verka något extrem vid sina tillfällen) svensk person omhuldad av fördomar. Att det sedan stämmer är en annan femma (svennebanan gillar att använda samma klyschiga uttryck om och om igen).
Svennebananer vill som alla andra bara idka trygghet och smälta in. Vad som särskiljer svennebananer från icke-svennebananer är att de inte kunde bry sig mindre om vad andra tycker och tänker. Svennebanan är den svennebanan är.
Nu måste jag åka hem och städa. Sedan ska jag luta mig tillbaka i soffan och boka thailandssemester till februari.