DELA

En skamlös Nina-märkning

Det finns saker på Åland som är så bra att man inte tror att det är sant.
Jo, jo, och det handlar inte ens om den vackra naturen eller om det svenska språket (det säger ju liksom sig självt det).
Eftersom jag har den möjligheten ska jag ägna denna kolumn åt Nina-märkning av produkter som helt enkel är urgoda. Inga pengar är inblandade, inga presenter har givits, jag har ärligen betalat för allt ur egen ficka.

1. Skimras mjuka. Fantastiskt krämig, smakrik, ekologisk fårost i praktisk förpackning. Från Åland! Den är så god att tårna krullar sig av välbehag när man brer ett tjockt lager på en surskorpa. Det enda felet är att den är för dyr för en sexpersoners familj av ostgourmeter, så man får aldrig ha byttan i fred. Prova gärna också den som är smaksatt med örter och vitlök till en skiva ugnsrostad aubergine.

2. Maries knaperbröd. Knäckebröd är det inte riktigt, det är liksom för matigt för det, men den mustiga, tuggiga kombinationer av frön och den tandbrytande konsistensen är helt perfekt. Godast med bara smör, som framhäver alla smakerna. Borde bli en storsäljare med lite mera marknadsföring.

3. Snapsen man får på bryggan på Silverskär. Jag är ingen stor snapsdrickare, men denna röda dryck just där på bryggan gör att till och med en importerad österbottning känner sig lite genuin och röd granit-bunden. Inte vet jag vad de stoppar i den, men gick det att köpa på flaska så skulle jag göra det.

Ibland går jag på marknader och muttrar över det fantasilösa utbudet, över råvarorna som presenteras utan finess och möjligheterna som fuskas bort i ren slentrian. Just därför är det så extra roligt när någon får till det så där bra som det alltid kunde vara.
Jag vet att allt är för småskaligt och för säsongsbetonat och för osäkert i leveranserna och allt det där, men man måste väl tro på sin grej. Om åländskt kunnande inom it-sektorn är så bra att det står sig ute i världen, varför skulle inte en eller flera åländska matprodukter kunna göra det. Danskarna gör ju feta-ost åt halva arab-världen. Varför inte Åland åt en tiondedel?

Ge mig mer av allt! Godare bröd, till exempel. Sega, saftiga långbak. Ge mig leverans till dörren på söndag morgon! Ge mig wienerbröd med choklad och vanilj som inte är bake off.
Snälla, snälla åländska producenter. Ge mig mera lyx.