DELA

En röst från en mariehamnare

Kära nya stadsfullmäktigeledamöter!
Det här är en röst från en av Mariehamns alla invånare. Det här är mina önskemål – för att inte säga krav – på er som ska styra skutan under de kommande fyra åren.
1. Försök komma överens. Dela inte upp er i vänster- respektive högerblock (sossar liberaler/moderater, centern, obundna och Mariehamns framtid). Tänk på helheten, tänk på alla individer och grupper av individer som bor och verkar i staden.
Alla kandidater i valet har sagt att välfärden står högst på agendan: Vård, skola, omsorg har upprepats som ett mantra. Se till att uppfylla vallöftet. Jag upprepar: VÅRD. SKOLA. OMSORG.

2. Se
till att Mariehamns centrum återfår sin livskraft. Vi är många som minns de trista år när Zeipels stod tomt. Gör centrum trivsammare för fotgängare och turister.
Säg ja till dem som vill bygga affärslokaler, men gör det på ett samlat och vettigt sätt utan att ändå förhala besluten i åratal. Då hinner någon annan (=Jomala) bygga före.
Säg ja oftare än nej. Klaga inte, och undvik besvär, så fort en ny byggnad skuggar någonting. Att staden är stark gynnar alla, inte bara oss som bor här.
3. Använd pengarna som blir över när vård, skola och omsorg är betalda på ett klokt sätt. Om principen ska vara att alla som använder något ska betala för det (=gratis stadsbuss) så bör kanske också bilisterna betala för att parkera på centrumgator och i parkeringshus som bekostats av skattebetalarna.

4. Titta
på Mariehamn med fräscha ögon. Du ser en stad som är fin i grunden men där förfallet (faktiskt) har tillåtits breda ut sig. Ålandsvägen är fortsättningsvis en katastrof som stadens paradgata, trottoarplattorna är sneda och vinda, cykelvägarna är gropiga, en av stadens esplanader är vildvuxen mest hela sommaren. Och för tusan, sköt om Tullarns äng!
Låt dem som bor i Östernäs vid vår fina strandpromenad röja stadens område ner till vattnet för utsikt. Involvera invånarna i olika projekt i stället för att klaga på att det inte finns pengar att fixa saker.
Ordna fram ett ställe dit vi kan föra den växtlighet vi själva röjer på våra tomter. Vi håller gärna fint bara vi blir av med kvistarna.
5. Fundera på varför det tycks så lätt att hitta pengar till investeringar i Idrottsparken. Den nya konstgräsplanen har byggts för cirka 450.000 euro (visserligen med en del Paf-bidrag och en slant från Finlands bollförbund) för att det är för långt till Jomala. Enligt siffror från 2009 har installationerna för värmen kostat uppemot 300.000 euro. Värmen ska kopplas på 2014 och det enda man vet i dag är att det blir väldigt dyrt. Är det vettig politik?

Kära
nya stadspolitiker! Jobba hårt. Bygg allianser. Sträva efter rättvisa. Prata med invånarna. Leverera.
Nu är ansvaret ert.