DELA
Foto:

En riktig sommarålänning

Det är min första dag på jobbet. Med skakiga ben går jag mot Nya Ålands kontor och redaktion. Borde man knacka? Nej det är ju här jag skall jobba. Denna sommar har jag fått chansen att äntligen få testa mina vingar som journalist. Som jag har väntat.

Även om jag kommer från riket, närmare bestämt Nagu (men nu är bosatt i Åbo) är detta långt ifrån min första dag på Åland. Här har jag varit sedan barnsben. Mest på Kumlinge men också mycket i Mariehamn.

Varje sommarlov och sportlov oberoende av väder bar det av till vårt sommarparadis på ön Bärö. När jag blev äldre sommarjobbade jag och mina systrar på restaurangen på ön, då vi ville spendera så mycket tid som möjligt med vår mormor och morfar, men kanske ändå främst eftersom vi alla älskar Åland.

Genast då jag öppnar munnen märks det att jag är en utböling, min svenska är muminsvenska – inte åländska.

Min mamma är inte uppvuxen här, liksom jag var hon ”bara” sommarboende här. Jag har inte hembygdsrätt och det lär jag troligen aldrig få. Men för mig gör det ingen skillnad. Det är hit jag åker när jag har ledigt, det är hit jag vill ta mina nära och kära. När bekanta planerar en sommarresa till Åland är de mig de ringer till, jag är ju ”typ ålänning”, enligt dem.

Jag hoppas att du som kanske är åttonde generations ålänning och bara har åländskt blod rinnande i kroppen kan förstå detta och ta mig på allvar. Jag vill så gärna bli sedd som mer än en irriterande turist. Åland är ju hemma för mig.

Min älskade morfar gick nyligen bort. En stor sorg för alla oss nära. Han var en Helsingforsbördig man som totalt förälskade sig i Åland och flyttade ut till sommarstugan så fort han slutade jobba.

Jag besökte honom en sista gång bara två veckor innan han dog. Han var mycket svag och trött, alzheimern hade gjort hans minnen grumliga. Men just före jag skulle gå frågade han mig något som han frågat varje sommar så länge jag kan minnas; ”Vad är bättre, Nagu eller Bärö?”. Svaret var enkelt. Åland, speciellt Bärö, är min favoritplats på jorden.

Är jag inte en riktig ålänning då ändå? Om än en sommarålänning.