DELA

En ren njutning

Sista hela dagen i Marrakesh under vår sportlovsresa (som redan känns som en saga) gjorde jag något jag planerat länge.
Min Lillsippa och jag gick på hammam, traditionellt badhus.
I Marrakesh finns förstås en hel drös turistinriktade badinrättningar med alla världens spa-anläggningar, men det var inte det vi var ute efter.

På hotellet anvisade killen i receptionen oss till en vanlig, offentlig hammam, ”good and clean”, 100 meter ner i den vindlande gränden. Vi hittade ingången till herrarnas hammam, och lite längre ner en oskyltad dörr som stod öppen och ångade fukt och värme.
Vi gick in.
På en av bänkarna i rummet låg en rejält tjock dam insvept i lager av tyg och smattrade arabiska i expressfart.Ytterligare några damer och en liten pojke satt där i olika stadier av nakenhet. Vi lyckades med teckenspråk, leenden och lite franska komma fram till ett pris (mycket modest) för massage och bad, inklusive tvättning.

Ett högljutt gräl utbröt mellan tvätterskan och hamman-föreståndaren.Vi förstod ingenting, men till sist tog tvätterskan oss i handen och lotsade in oss i badrummet.
Det var ingen lyx. Ett naket rum, kanske 20 kvadratmeter, varmt kakelgolv, en kran för varmt och en för kallt vatten, fuktig värme och ett tiotal tanter, kvinnor och flickor i färd med att tvätta sig.
Trosorna hade man på sig, men annars var ingen blyg.

När tvätterskan satt igång tog hon i ordentligt. Efter några inledande hinkar med hett vatten tvålade hon in mig med den marockanska svarta tvålen och skurade sedan av hela mig, mellan tårna, bakom öronen, i ansiktet, mage, bröst, lår, överallt. Hon vände på mig som ett stycke kotlett, hällde på mera vatten och skrubbade igen. När själva tvättningen var över vidtog massagen, som en annan dam stod för.
Det låter kanske märkligt, men sällan har jag känt mig så trygg och accepterad och så delaktig som i detta rum med tio arabiska damer som log snällt mot mig medan en okänd tvätterska knådade alla spänningar ur kroppen.

När massagen och tvättningen och kamningen (jo, till och med mitt hår) var klar hälldes det på mera vatten, ljummet, varmt och hett. Sedan skyfflades vi med varsamma händer ut, fick låna en gammal badrock som handduk, fick överraskande pengar tillbaka på det redan billiga priset och lotsades ut ur rummet.
Rena, mjuka, släta. Lite närmare.