DELA

En råtta i garderoben

Inte vet jag, men det känns som att förekomsten av råttor på Klinten, närmare bestämt min gränd, måste vara större än på länge.
Vi har två katter i familjen. Katter, om de alls ska göra skäl för sin middag, betyder en viss beskattning av småfåglar, en och annan ekorre och någon liten mus då och då. Ibland hittar man en näbb under soffan eller de urätna resterna av en mus.

Det får man ta. Jag pussar därför aldrig katter på nosen.
Under senaste tid, det vill säga de senaste två veckorna, har det som burits in i huset inte varit möss eller sparvar utan råttor. Riktiga stora äckliga råttor med nakna svansar och vassa tänder.
Gamla frassen Nisse har ett alldeles särskilt belåtet läte när han kommer in med en i munnen och stolt nedlägger sitt byte framför en beundrande husse eller matte. Vi berömmer, naturligtvis, och sopar ut kräket så snabbt som möjligt.

Utom när det inte går.
I torsdags kom Misan, den yngre, in med en fet råtta i munnen. Problemet var att hon tappade greppet om odjuret, och den var inte död. Plötsligt pilade äcklet omkring i köket, under kökssoffan, matbordet och panikslaget ut i hallen. Sen försvann den ur sikte.
Far i huset trodde att den smitit in i sovrummet på nedre våningen, men vi kunde inte hitta något djur och antog till slut att det sprungit ut.

Utom att det hade den inte. Vid halv ett på natten kom son nummer två och meddelade att han har en råtta i garderoben. Jag höll mig högt upp i trappan medan husets Man jagade omkring med lång sopborste och hockeyklubba. Efter en resultatlös timme gav vi upp igen. Sonen sov i ett annat rum.
Följande dag återfanns råttan i ventilen. Trots att ventilen skruvades upp utifrån vägrade kräket komma ut, utan förskansade sig i en annan hålighet där den slutligen dog av alla åtgärderna och kunde petas ut.

Äckligt är bara förnamnet. Jag vill verkligen inte lägga mig i naturens gång eller så men undrar över varför råttor dyker upp just nu, just hos mig? Vem är det som ser till att det finns råttmat? Ska man placera råttfällor överallt i fall att det dyker upp flera med spring i benen.

Det goda denna kalabalik förde med sig var att garderoben under trappan blev städad (det behövdes) och att den traditionella könsbalansen i familjen återupprättades. Jag är ingen jägare. Min man kan slå ihjäl små äckliga djur. Bevisligen.