DELA

En ö där ingen vill bo

Nu är det kanske dags för Finlands minsta kommun, Sottunga, att marknadsföra sig som en ö där få, alltför få, vill bo. Gör man det så vill nämligen rätt många människor flytta dit.

Det tror Inga Heller som läst om Pitcairn Island, som liksom gör ett nummer av att det är en glest befolkad ö, med så där en 20 grader året om.

Pitcairnöarna är världens folkfattigaste självstyrande territorium med 46 invånare

Jämför med Sottunga. Noga räknat borde det i dagsläget finnas 98 personer i Sottunga.

På Pitcairn Island har det gått fyra år sedan ett barn föddes. Det finns endast en kvinna som är i fertil ålder.

Situationen är akut och representanter för ön försöker desperat att locka till sig nya invånare. De senaste tre åren har de försökt att öka populationen genom att bjuda in människor att immigrera dit.

Ön är svårtillgänglig. Det finns ingen flygplats så du måste ta dig dit med båt.

Förutom några få kryssningsrederier som ibland besöker ön på sina rutter så avgår även båtar från den polynesiska ön Mangareva till Pitcairn med förnödenheter några gånger om året. Och för att komma till Mangareva måste du först byta flygplan på Tahiti. Sedan väntar en två dagars båttur innan du till slut når hamnen i huvudstaden Adamstown.

Det råder en stor arbetsbrist på ön, jobbmöjligheterna är få.

Det lär också finnas en utbredd xenofobi – främlingsfientlighet – bland invånarna.

Samhället bär på ärr från en mörk skandal som skakade ön för 11 år sedan då det uppdagades att flera av öns minderåriga flickor hade utsatts för sexuella övergrepp. Skandalen slutade med att sex invånare på ön, varav en av var borgmästare, dömdes för sexuella övergrepp mot barn.

Den nuvarande befolkningen härstammar från besättningen på det brittiska skeppet HMS Bounty. Efter att de gjorde myteri seglade de till Tahiti, kidnappade kvinnor som de tog som fruar och slog sig ned ön 1790.

Nej, fy, tacka vet vi Sottunga!

Källor: Resemagasinet Vagabond, Wikipedia