DELA

En nattsuddare med morgonmani

05.30 ringer klockan.

Försöker så tyst jag kan slingra mig ur virvarret av täcken och kuddar och dotterns armar. Golvet knakar alltid. Gångjärn och trappsteg knarrar garanterat.

Kliver i framlagda kläder. Ger ivriga katter frukost. Dricker vatten. Tar väskan och släpar mig ut till bilen och kör till träningspasset. Här är fullt av folk. Vi kommer hasandes från alla väderstreck och 45 minuter senare är vi svettiga, endorfinrusiga och betydligt mjukare och piggare i kroppen.

Jag vet inte riktigt när det blev såhär. Att morgonträning blev något av en normal vecka och inte något som andra, morgonpigga (tokiga?) människor höll på med.

Jag har alltid varit en kvällsmänniska. Efter klockan 22 på kvällen, när dottern sover och maken börjar varva ner, då börjar jag komma igång på nytt. Kommer på nya idéer för Nyan, för trädgården eller reder upp i köket. (Plötsligt får precis allt på diskbänken plats i diskmaskinen. Magiskt!) Är det är fest har jag inte några problem att dansa tills det ljusnar ute.

Morgnarna har alltid varit tuffare. Jag minns ännu tidiga, vintermörka morgnar från grundskolan. Jag var så trött att jag mådde illa, varje morgon. För att få frukost i mig skar mina föräldrar frukt i skivor som jag påtade i mig med långa tänder.

Länge har de morgonpigga satt standarden och haft högre status. Stig upp tidigt om du ska ha något gjort!

Glatt konstaterar jag att det numera finns mycket att vara stolt över som nattsuddare. Tydligen har vi den slags intelligens som gör oss kreativa, innovativa, estetiskt lagda och i slutändan får vi jobb som gör att vi har högre levnadsstandard än så kallade morgonlärkor. Flera forskare har kommit fram till samma resultat.

Numera är jag en nattsuddare som stiger upp tidigt. Jag tackar mina gener för att jag klarar mig med relativt lite sömn varje dygn utan att krokna.

Hur jag kommer upp ur sängen? Jag tänker inte. Jag känner inte efter. Jag bara stiger upp och drar iväg för jag vet att morgonpasset tankar mig med energi som vida överstiger att ligga kvar i sängen. Men visst, har jag chans till sovmorgon kan jag sova till 13.30 utan problem.

Kända nattsuddare: Barack Obama, Charles Darwin och Elvis Presley.

Känd morgonlärka: Donald Trump.