DELA

En lucka för livet

Man talar om Generation X, Y och Z i dator- och internetsammanhang. Den ena generationen mer avancerad än den andra. Men i den reella världen finns en generation som håller på att dra ner sig i träsket, Generation D. D som i Duktig.

Vi
i Generation D klarar av arbete, barn, hem och hushåll med sällan skådad effektivitet. Vi syns på alla föräldramöten och avslutningar, vi skjutsar och vi bakar. Vi tackar ja till att bli befordrade och byter gardiner efter säsong. Vi städar själva och kokar långkok eftersom det är så hälsosamt.

Men
när livet inte följer sina utstakade spår och knackar oss på axeln för att få uppmärksamhet, rasar allt.

Man
kan vara så välsignad att man inte har stött på några värre tragedier under sina första 40 år, men då är man desto mer hjälplös och utsatt när de kommer. När saker inte fungerar enligt ens noga planerade schema och man inser att alla problem inte går att lösa genom att justera om lite i kalendern. Hur man än justerar sitt schema och bläddrar bland datumen finns det ingen magisk tidpunkt som betyder att allt blir bra.

Plötsligt
hjälper det inte att ringa de där samtalen som kan reda upp allt, för det finns ingen att ringa till.

Kontrollen
är borta och du svävar fritt i det som kallas livet. Marken under dina fötter försvinner och du vet inte vad som är upp eller ner. En sorg som du inte trodde var möjlig gör att allt runt omkring dig blir ett enda virrvarr, ett sammelsurium, en röra av obegripliga saker.

Det
är svårt att förstå vad folk säger till dig och framförallt varför. Tankarna är upptagna av helt andra saker och du undrar varför du sitter och gör det du gör.

gäller inte längre de regler som finns för Generation Duktig.

Kasta
bort kalendern, stäng av mobilen, lämpa över ansvaret för barnen (åtminstone tillfälligt) på någon annan. För då är det bara att sätta sig ner och sörja och vila. Det kräver hela din kropp, din själ och din hjärna. Om du hoppar över det kan du vara säker på att din hjärna och kropp hittar på ett sätt som tvingar dig till vila. All systems down. Syntax error.

Generation D, spara en lucka i kalendern för själva livet också.

Nina Smeds