DELA

En lista med bara bra sommargrejer

Vädergudarna verkar visserligen ha missförstått sakernas ordning, men det är faktiskt sommar nu. Det betyder hög tid för semester, smultronplockning och sovmorgnar. Eller för sommarjobb, vikariat och hårt slit. Hur det än är med den saken, är vi alla i behov av lite förströelse nu och då. Här kommer därför en lista på bra grejer att göra/se/äta:

En bra sommarbok. ”Mördarens apa” av svenske Jakob Wegelius lånade jag nyligen av min pappa och den var så bra att jag faktiskt vågar mig på att utnämna den till årets bästa bok, fast vi har halva året kvar. Trots att den klassas som en barnbok på en bokhandelssida som jag ofta besöker, vill jag å det bestämdaste hävda att det här är en bok som passar prick varenda vuxen person jag känner. Jag ville inte att den någonsin skulle ta slut (och det gjorde den nästan inte heller, det är en riktig tegelsten på 617 sidor) och varje rad är spännande! Bara läs den!

En bra Facebooksida. ”Humans of New York” är en genialisk sida, som dagligen piggar upp mitt Facebookflöde. Om jag har förstått saken rätt går en snubbe runt i New York och fotograferar olika personer han stöter på. Bilden publiceras sedan på Facebooksidan tillsammans med ett allt som oftast otroligt citat. Jag skrattar högt minst en gång om dagen åt de där fantastiska citaten.

En bra serie. ”Orange is the new black”. Jag vet att jag har tipsat om den förr, men om det mot förmodan återstår någon som ännu inte har blivit frälst av tidernas bästa fängelseserie så känner jag att det är min förbannade plikt att återigen rekommendera den. Den handlar alltså om en tjej som får byta sitt trygga Svenssonliv mot en tillvaro bakom galler, för att sona forna ungdomssynder. I fängelset händer förstås en massa oförutsedda saker, som sig bör. Säsong två släpptes på Netflix i början av juni.

En bra frukt. Vattenmelon. Frukternas frukt den här tiden på året, om du frågar mig. Skär i skivor och ät som den är. Mixa ner i smoothies och juicer. Skär i kuber och ät med fetaost.

En bra lek. Okej, nu ska jag avslöja en av de bästa sysselsättningarna jag vet en regning dag (fast egentligen passar den alla dagar och alla årstider) – hemmagjord ”På spåret”. Precis som i programmet behöver man fyra kompisar som delas in i två lag – dressinen och första klass. Dessutom en kompis som kan agera domare. Själv är du programledare och den som kommer på frågorna. Och det går till nästan exakt som i programmet, där deltagarna ska gissa de olika resmålen med hjälp av olika ledtrådar som ger olika poäng. Ta hjälp av internet, domarkompisen och din egen fantasiförmåga för att klura ut så knepiga ledtrådar som möjligt. Garanterad humörhöjare på alla tillställningar.

Trevlig sommar!